Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Bestuur Philadelphia poetste jaarcijfers op

Twee leden van de raad van commissarissen van Philadelphia zijn afgetreden en ook voorzitter Elco Brinkman zal vertrekken. Aanleiding is een vernietigend rapport van het College sanering zorginstellingen (CSZ) over het beleid van bestuur en commissarissen.
Bestuur Philadelphia poetste jaarcijfers op

Het bestuur van Philadelphia richtte zich sinds 2004 op “stormachtige groei” en vastgoedontwikkeling, verwaarloosde de bestaande organisatie en poetste jaarcijfers op. Dat stelt het CSZ in een rapport waar staatssecretaris Bussemaker om had gevraagd op verzoek van de Tweede Kamer. De raad van commissarissen heeft te weinig tegenspel geboden en “de belangen van de cliënten noch van de medewerkers werkelijk gediend”. Na het verschijnen van het rapport zijn de leden Hans Borstlap en Hans Megens gisteren afgetreden, voorzitter Elco Brinkman blijft tot er een opvolger voor hem is.

Vrijwel niets goed gedaan

Het CSZ stelt vast dat “vrijwel geen enkele nieuwe activiteit door de raad van bestuur managerial juist is opgepakt”. Het bestuur van de zorgorganisatie besloot de doelgroep uit te breiden met onder anderen licht verstandelijk gehandicapten en ouderen. De expertise daarvoor ‘kocht’ het door te fuseren met kleine aanbieders in die sectoren, maar het voerde deze fusie “ongestructureerd” uit. Ook besloten de bestuurders vastgoed te ontwikkelen in plaats van te huren, terwijl een risico-analyse van de grootschalige projectontwikkeling ontbrak.

Hoge salarissen bestuurders

Een reorganisatie in 2007 was eveneens slecht onderbouwd. Hierbij ontstond een vijfde managementlaag en werd bezuinigd op zorgverleners. De grote fusie met Evean Groep in Espria slokte “nagenoeg alle aandacht” op van de top, die toch al weinig oog had voor de reguliere bedrijfsvoering. Het salaris van de bestuurders lag boven de branchenorm.

Geflatteerde jaarrekeningen

Het achteruithollende exploitatieresultaat is in de jaarrekeningen tussen 2005 en 2007 geflatteerd. Het bestuur wist ook de vermogensvorming “optisch te beïnvloeden”, met goedkeuring van de commissarissen. Het eigen vermogen bedroeg in 2007 24,9 miljoen euro, eind 2008 nog slechts vier ton.

Balanssteun nodig

Sinds oktober 2008 is Bram Troost bestuursvoorzitter. Het CSZ ziet heil in diens herstelplan: terugkeer naar de kernactiviteiten en verplatting van de organisatie. Het college suggereert dat Philadelphia balanssteun van de overheid nodig heeft, omdat de banken “Philadelphia al lang niet meer op normale bancaire normen financierbaar achten”. De verkoop van vastgoed aan Woonzorg Nederland levert wel liquiditeit op. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook

OR Philadelphia schort juridische stappen op

Weblog: Mislukte zorgfusies

SP: ‘Bestuur Philadelphia moet onder curatele’

Philadelphia schrapt 330 arbeidsplaatsen door malaise

Zorgbestuurder Frits Brink vertrekt bij Philadelphia

2 REACTIES

 1. Geachte drs. Mehrdad Omidvar. Ik kan mijn grotendeels vinden in uw reactie. Het is mijn inziens nog niet te laat om de schuldige(n) aan te wijzen en de betreffende persoon of personen hard aan te pakken. Geen doofpot-affaire creëren én ervoor zorgen dat de de verantwoordelijken niet elders makkelijk aan een soortgelijke topfunctie kunnen komen vanwege de juiste connecties.
  Laat de schuldigen een jaar meedraaien als zorgkundige.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik betreur dat veel medewerkers geen continuïteit en zekerheid van hun werkgever(Philadelphia) kunnen krijgen vanwege een verkeerde strategie. Het is nu te laat om de schuldige aan te wijzen, het is van belang om samen naar een oplossing te zoeken.
  Natuurlijk kunnen wij door middel van de verkoop van vastgoed liquiditeit creëren, maar is dat de enige oplossing of een laatste redmiddel !
  Gezien de belangrijke rol die Philadelphia voor zorgbehoevende en ook haar personeelsleden speelt, is het de taak van de overheid en vooral zorgverzekeraars om Philadelphia in deze moeilijke situatie hulp te bieden. Ik denk dat de toegevoegde waarde van Philadelphia voor zorgverzekeraars en (semi)overheidorganen heel veel is.
  Ik denk dat men niet alleen aan het probleem (liquiditeit) moet denken maar ook aan de juiste strategie en de juiste marktbenadering. Aan geld komen is niet het probleem maar het is wel belangrijk hoe men verder moet gaan zodat Philadelphia niet opnieuw in deze situatie terecht komt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.