Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Bestuurder daagt raad van toezicht

Redactie Zorgvisie
De op non-actief gestelde bestuurder Theo de Koning van de Limburgse jeugdzorgorganisatie Xonar heeft zijn raad van toezicht gedaagd. Hij stelt dat de raad op de stoel van de bestuurder is gaan zitten en eist zijn baan terug.

De raad van toezicht stelde De Koning op 17 maart op non-actief, omdat de raad onvoldoende vertrouwen meer had in de bestuurder. Directe aanleiding was volgens de raad dat De Koning afspraken had geannuleerd die de raad met leden van het managementteam had gemaakt, terwijl de raad al in het pand was. De Koning heeft de raad voor de rechter gedaagd en eist zijn baan terug. Het kort geding dient deze week.

Raad van toezicht

Eerder had De Koning toegezegd mee te zullen mee werken aan de ontmoetingen, laat RvT-voorzitter Ruud Coolen van Brakel weten. De raad wilde MT-leden en medewerkers spreken zonder de bestuurder, omdat twee van de vier zich ziek hadden gemeld vanwege het gedrag van de bestuurder. “We wilden hen spreken in een setting waarin ze vrijuit konden spreken, dus zonder de heer De Koning.”

Bestuurlijke problemen

Verder had de raad twijfels over een grote reorganisatie die de toekomst van Xonar moet veiligstellen. De organisatie krijgt volgend jaar mogelijk zo’n vijf tot tien miljoen euro minder geld op een omzet van 45 miljoen, omdat het Rijk de verdeelsleutel voor de verdeling van geld voor jeugdzorg verandert. “De financiële toekomst is ongewis voor Xonar. De organisatie kan problemen in het bestuur juist nu niet gebruiken.”

Raad wil van bestuurder af

De Koning vindt dat de raad buiten zijn statutaire bevoegdheden treedt door buiten de bestuurder om in de organisatie een onderzoek te starten naar het functioneren van die bestuurder en het draagvlak naar de reorganisatieplannen. Hij betreurt het dat de raad van toezicht het conflict direct in de media heeft gebracht. “Het eenzijdige optreden van de raad is er kennelijk op gericht van mij af te komen.”

Raad van toezicht op stoel bestuurder

Het kort geding is vanuit governance-optiek van belang, omdat vanuit de politiek de roep klinkt dat raden van toezicht hun werk veel serieuzer moeten opvatten en daadkrachtiger moeten optreden als raden van bestuur verkeerde beslissingen nemen. Jan Aghina, directeur van de vereniging van bestuurders in de zorg (NVZD), signaleert een trend dat raden van toezicht steeds meer op de stoel van de bestuurder gaan zitten. Hij vindt dat een slechte ontwikkeling, omdat bestuurders zo geen ruimte meer krijgen om eigen beleid te maken. Bovendien krijgt de managementlaag onder het bestuur ook weer minder vrijheid. “Bestuurders behoren de rails aan te leggen en managers bepalen wanneer de treinen rijden. Door deze trend dreigen bestuurders gewoon managers te worden.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Toezichthouder heeft hoog afbraakrisico

Toezichthouder verantwoordt zich te weinig

Klink gaat toezichthouders nog niet straffen

Toezichthouders in de zorg: Laat uw vergaderstijl analyseren

2 REACTIES

  1. Als medewerker van XONAR wil ik kwijt dat het vertrek van Dhr. de Koning op alle fronten een vooruitgang zal zijn voor XONAR. Deze man is, zonder op details in te gaan, te licht om XONAR door deze moeilijke periode te slepen. Zijn aanwezigheid was en is nog steeds een belemmering, het gebrek aan vertrouwen is hier een gevolg van.

  2. Lees alle reacties
  3. Heeft Xonar de verantwoordelijkheden voor de raad van toezicht niet vastgelegd in een statuut? Is dit optreden van de raad van toezicht een staaltje van Limburgse eigenzinnigheid of hebben andere provinciale jeugdzorginstellingen eveneens te maken met dit soort grensoverschrijdende inmengingen?
    Is dit moord met voorbedachte rade?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.