Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bestuurders mogen niet boven Balkenende-norm in Wmo

De directeuren van de thuiszorginstellingen die met ingang van 2010 in de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk huishoudelijke hulp gaan leveren, mogen niet meer verdienen dan de minister-president. Bij de aanbesteding van huishoudelijke hulp in de Wmo, hanteren de drie gemeenten de zogenoemde Balkenende-norm als selectiecriterium.

Bij de aanbesteding voor 2010 die in oktober plaatsvindt, moeten inschrijvende aanbieders een getekende verklaring overleggen dat de bestuurders van de thuiszorginstelling zich houden aan de Balkenendenorm. Dat komt neer op een jaarsalaris van maximaal 188.00 euro. Het uurtarief dat aan de thuiszorginstellingen wordt vergoed, gaat in de nieuwe aanbesteding met 25 procent omhoog. Dat extra geld moet wel op de goede plek terecht komen, stellen de gemeenten. Vandaar de harde salariseis in het bestek.

Schoonmakers in Wmo

Wethouder Heleen van den Berg van de gemeente Ridderkerk, legt uit hoe het nieuwe bestek eruit ziet. “De uurtarieven gaan van ongeveer 15 euro naar 20 en 23 euro, voor respectievelijk de lichte en zware huishoudelijke hulp. Het gaat om een aanbesteding volgens het Zeeuwse model, met zware kwaliteitseisen.” Zo mogen, los van de eis over de Balkenende-norm, aanbieders ook niet meedoen als ze een schoonmaakachtergrond hebben. En men moet voldoende zorg leveren. “Wij hebben megemaakt dat Evean in Meppel niet leverde, zonder dat we van deze aanbieder af konden. In het nieuwe contract kan dat wel.”

Wmo-budget gemeenten

Volgens de wethouder zal de gemeente door de hogere nieuwe tarieven negen ton tekort komen op het budget. “We waren zowat de eerste die hebben aanbesteed in de Wmo. Thuiszorginstellingen zijn toen echt onder de prijs gaan zitten, voor 15 euro. Toch hebben we dat contract nog eens een keer verlengd. Met de komst van de wetswijziging in de Wmo hebben we besloten nu hogere tarieven te hanteren. Maar dan wel echt alleen voor goede zorg en niet voor overhead. Het overschot van drie ton dat we aan de Wmo hebben overgehouden, zal hier compleet aan op gaan. En we komen dan alsnog negen ton tekort. Dat zullen we op een andere manier moeten oplossen.”

Topsalarissen thuiszorg

De huidige aanbieders in de regio zijn Stichting Evean Zorg, Zorgcentrum De Riederborgh en Thuiszorg Inis. Er hebben zich nog geen aanbieders ingeschreven voor de nieuwe ronde aanbestedingen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Aanbesteding in Ede verloopt moeizaam

Bestuurders ggz boven Balkenende-norm

‘Gemeenten zetten geen schoonmaakbedrijven in’

Wmo-overschot gemeenten voor AWBZ

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.