Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Bewijs onderhandeling Jansen Steur en IGZ duikt op

Mark van Dorresteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft met de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur onderhandeld over voorwaarden waaronder hij zich uitschreef uit het BIG-artsenregister. Zo blijkt uit een brief in handen van Medisch Contact.
Bewijs onderhandeling Jansen Steur en IGZ duikt op
Foto: ANP - Aloys Oosterwijk

De omstreden arts heeft zich pas op 22 oktober 2009 uitgeschreven, zo blijkt uit de brief. Het onderzoek van de Commissie Lemstra “En waar was de patiënt…” was al bijna twee maanden eerder afgerond. De commissie stelde dat Jansen Steur al sinds 1992 niet functioneerde en dat het MST eveneens steken had laten vallen.

Uitschrijving BIG-register

Uit de brief valt op te maken dat de IGZ inderdaad een overeenkomst heeft gesloten met de omstreden arts. De Inspectie stelt dat zij Jansen Steur in 2009 heeft bewogen om zichzelf uit het BIG-register voor artsen te laten schrijven. De IGZ heeft vervolgens aan de beheerder van het BIG-register gevraagd om van hen een waarschuwing te krijgen in het geval dat Jansen Steur zou proberen zich opnieuw in te laten schrijven. Dit is volgens de Inspectie een snellere en veiligere manier om een arts uit zijn beroep te zetten dan de gang naar de tuchtrechter. Daar is niet voor gekozen omdat gedurende de rechtszaak Jansen Steur nog ingeschreven zou staan en een rechter anders kan oordelen. Minister Edith Schippers van VWS komt nog met een uitgebreide brief over deze gang van zaken.

Carrière in Duitsland

De verklaring waarmee Jansen Steur toch in Duitsland aan het werk kon, was een Duitse vertaling uit het BIG-register van 2006, zo laat de inspectie weten. Bij de Duitse districtsautoriteiten waar de arts de verklaring moest overleggen, is echter na 2006 niet meer om een verversing van de papieren gevraagd. Tegen Jansen Steur liep in 2006 nog geen strafzaak. Wel was hij al ontslagen bij het Medisch Spectrum Twente, waar hij jaren had gewerkt.

4 REACTIES

 1. Mijnheer Kingma was tijdens de start — rond 2002 — van de ontsporingen van Jansen Steur hoofd van de Inspectie voor de Gezondheid (IGZ).
  Daarna werd Kingma vanaf 2006 hoofdbestuurder van het Twents Ziekenhuis waar Jansen Steur zijn ontsporingen deed.
  Bij herhalingen hebben patienten — die in zeer ernstige lichamelijke problemen zijn gekomen — vanaf 2005 zowel bij het IGZ als het Twents Ziekenhuis rapporten ingediend over Jansen Steur.
  Pas in 2009 heeft Kingma, ook nog maar aarzelend, iets met die berichtgeving gedaan; helaas te laat voor veel schrijnende gevallen.
  Ja, zelfs een deal gemaakt met Jansen Steur zodat hij geruisloos kon vertrekken en op een andere plaats andere patienten de vernieling in kon draaien
  Als Kingma net zo gedreven was geweest met betrekking tot de signalen over Jansen Steur als hij nu is om zich daaruit te praten, was heel heel veel ellende voorkomen.
  Hoop dat Kingma — voor eigen belang — niet het lef heeft om een boek over Jansen Steur te schrijven .
  Tussen haakjes. Mijnheer Drost komt mij heel wat beter over.
  Hoop dat het recht zegeviert. Veel zal afhangen of de vriendenkring van Kingma dat recht zijn loop toestaat

 2. Lees alle reacties
 3. NIET de ”inspectie” heeft onderhandeld, maar IEMAND, een persoon dus !!! Het E.Q samen met het I .Q. van deze persoon of personen lijken mij niet in staat het plafond van honderd te benaderen.Er lijken mij zeker geen artsen te werken ,zoals HIPPOCRATES dezen in gedachten had . HYPOCRITUS lijkt mij daar de beschermheilige ….met het motto , FEITEN ZIJN ER OM ACHTERAAN TE LOPEN . !!
  Het radioprogramma ARGOS heeft eerder ook de handel en wandel van een vaatchirurg , samen met de mottotactiek van , jawel, die uiterst prudent opererende igz , in kaart gebracht , met ook een spoor van voortijdig verscheidenen en gemutileerden ,dat in Aberdeen voorlopig eindigde . Met E.J.S. heeft de igz zijn traditionele handelen weer een voorspelbaar vervolg gegeven. q.e.d. Benieuwd wie nu de cursus ° handenwasseninonschuld° gaan volgen en belijden? ? ? Zeker niet de te laattijdig gepensioneerde on verantwoordelijke v .d. Wal in de sloot .Bijna iedereen toch een gezond 2013 gewenst !!

 4. Kan het nog duidelijker dat de IGZ geen ene , maar dan ook geen ene moer geeft om patienten; als Steur hier weg is, is ons straatje schoon; wat Steur in een ander land doet met andere patienten zal ons een rotzorg zijn.
  En daar komen ze mee weg in dit land. Het is toch gewoon niet te geloven.
  Ze doen hun dure plicht niet onder andere richting verpleeg en verzorgingstehuizen (onaangekondigde onderzoeken) maar nu zijn ze ook nog strafrechterlijk fout.
  En Schippers moet dit oplossen. Denk het niet. Misschien komt er wel uit dat het ministerie in de deal zit; vaak mogen het die dan onderzoeken (de slager die zijn eigen vlees keurt)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.