Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bewoners en mantelzorgers geven verpleeghuizen een 7,9

Bert Bukman
Bewoners en mantelzorgers waarderen wonen en zorg in verpleeghuizen en verzorgingshuizen over de afgelopen drie jaar iets beter dan in de jaren ervoor. Dat blijkt uit een analyse van 70.000 waarderingen van ZorgkaartNederland die de Patiëntenfederatie heeft aangeboden aan Actiz. Het gemiddelde rapportcijfer is een 7,9.
verpleeghuizen
Jacob Wackerhausen / Getty Images / iStock

Patiëntenfederatie Nederland overhandigde de rapportage aan branchevereniging ActiZ in het verpleeghuis De Koperhorst in Amersfoort. Uit het onderzoek blijkt dat persoonsgerichte zorg cruciaal is in hoe bewoners van verpleeghuizen en verzorgingshuizen de zorg ervaren. Het kan de beleving bij de zorg van verpleeghuisbewoners maken en breken, blijkt volgens de Patiëntenfederatie uit de analyse. ‘Medewerkers hebben een sleutelpositie in persoonsgerichte zorg. Uiteraard moet de basis van de zorg in orde zijn. Maar dat medewerkers oprecht luisteren en aandacht hebben, inspelen op individuele behoeften en aansluiten bij wensen, bepaalt of bewoners het leven in een verpleeg- of verzorgingshuis ook als prettig ervaren’, aldus de belangenorganisatie.

Zelf keuzes maken

Ook de mogelijkheid om zelf keuzes te maken, is voor veel bewoners essentieel. ‘Bewoners vinden het bijvoorbeeld fijn om zelf te bepalen wanneer en wat ze eten, wanneer ze opstaan en naar bed gaan en wanneer ze hulp krijgen bij douchen of wassen. Door met de bewoner en mantelzorger te praten over wensen en behoeften, maken medewerkers het verschil voor de bewoner.’

Programma Waardigheid en Trots

De 70.000 waarderingen zijn een onderdeel van het programma Waardigheid en Trots van het ministerie van VWS. Patiëntenfederatie Nederland zette de afgelopen jaren interviewteams in om met verpleeghuisbewoners en mantelzorgers te praten. Speciaal getrainde, onafhankelijke interviewers stelden gerichte vragen aan bewoners en mantelzorgers met als doel om een beeld te krijgen hoe bewoners de zorg ervaren.

Norm personeel

Vandaag is ook de contextgebonden norm voor de personeelssamenstelling in verpleeghuizen aan het Zorginstituut Nederland aangeboden. Deze is bedoeld om zorginstellingen te helpen inzicht te krijgen in wat voor hun bewonersgroep de juiste mix qua personeelssamenstelling is. Hiervoor heeft de stuurgroep Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg normen gedefinieerd voor aandacht en aanwezigheid, kennis en deskundigheid en reflecteren en leren. Deze normen en instrumenten zijn als samenhangend geheel aangeboden aan het Zorginstituut.

1 REACTIE

  1. Interessant onderzoek. In dit bericht staat niet of de respondenten/patiënten zwaar (CIZ 7 of 8 ) of relatief licht (CIZ 4 ) Zorgbehoevend waren, resp. over geringe zelfregie beschikten. Het resultaat ( anti hospitalisatie en dus persoonsgericht ) geeft de indruk dat vooral mensen met voldoende zelfregie zijn bevraagd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.