Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bezuinigingen op verzekeringspakket helft lager

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Bezuinigingen op het verzekeringspakket leveren de helft minder op dan begroot. Dat constateert de Algemene Rekenkamer in het rapport “Basispakket zorgverzekering”.
Bezuinigingen op verzekeringspakket helft lager
Foto: Foto: Algemene Rekenkamer

In de periode 2007-2013 was een jaarlijkse besparing van 0,5 miljard euro begroot. In werkelijkheid zijn de bezuinigingen uitgekomen op 250 miljoen per jaar.

Basispakket

De resultaten van de ingrepen in het pakket zijn zeer wisselend.  Het schrappen van de vergoeding voor slaapmiddelen heeft zoals begroot 70 miljoen euro opgeleverd maar het verwijderen van de vergoeding voor aanpassingsstoornissen heeft niets opgeleverd. Een waarschijnlijke verklaring is dat patiënten een andere diagnose hebben gekregen om alsnog voor vergoeding van de zorg in aanmerking te komen. Ook de besparing op het schrappen van de vergoeding voor cholesterolverlagers valt tegen.

Zorginstituut Nederland

De controleur van de Rijksuitgaven stelt dat de nieuwe aanpak van Zorginstituut Nederland aanknopingspunten biedt voor effectiever pakketbeheer. Het gaat dan om de combinatie van het stimuleren van gepast gebruik van zorg in combinatie met het doorlichten van het pakket op inefficiënte behandelingen.

Regeerakkoord

De Rekenkamer geeft ook aan dat de aangekondigde bezuinigingen van het kabinet op het pakket moeilijk haalbaar zijn. Volgens het regeerakkoord moet vanaf 2017 jaarlijks 225 miljoen worden bezuinigd door meer te letten op gepast zorggebruik. De opvolging van de verbeterplannen die worden opgesteld, is echter vrijblijvend.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.