Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BGZJ: ‘Race naar de bodem in jeugdhulp’

Redacteur Zorgvisie
Er moet voorkomen worden dat er een race naar de bodem plaatsvindt in de jeugdzorg. Dat schrijven Jeugdzorg Nederland, GGZ Nederland, de VGN en VOCB, verenigd in de Branches (Gespecialiseerde) Zorg voor de Jeugd (BGZJ), aan de Tweede Kamer.
Jeugdhulp-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Nicolet Epker, voorzitter van de BGZJ, schrijft de brief in aanloop naar het gesprek dat VWS en Veiligheid en Justitie op 14 november zullen voeren over de begroting voor jeugd. Gemeenten hebben volgens de BGZJ te veel bezuinigd en kinderen en gezinnen betalen daarvoor de prijs. ‘Hoewel het begrijpelijk is dat gemeenten bij het begin van de decentralisatie terughoudend zijn geweest bij het inkopen van jeugdhulp, is het wrang en moeilijk te begrijpen dat zij de hand op de knip blijven houden terwijl het aantal kinderen dat van noodzakelijke hulp verstoken blijft groeit’, staat in de brief te lezen. De organisaties verwachten dat een nieuwe bezuinigingsronde nog grotere gevolgen gaat hebben voor de jeugdzorg, voornamelijk doordat administratieve lasten het budget voor een groot deel opeisen.

BGZJ: verlies van kwaliteit
Naast de bezuinigingen en toenemende administratieve lasten, is ook het feit dat er steeds meer concurrentie is op de tarieven die jeugdhulpaanbieders hanteren een probleem, volgens de BGZJ. ‘De aanbieders zijn omwille van het voortbestaan van hun organisatie gedwongen tarieven te accepteren die vanuit het oogpunt van behoud van kwaliteit onverantwoord zijn’, schrijft Epker namens de brancheorganisaties. Vooral voor gespecialiseerde aanbieders levert het financiële problemen op. ‘Ook het zeer laat betalen van rekeningen voor geleverde hulp speelt hierbij een rol, evenals het feit dat niet alle gemeenten de middelen voor indexering in het Gemeentefonds doorgeven aan instellingen.’

‘Voorkom race naar de bodem’
Epker haalt in de brief ook de bevindingen van de kwartiermaker jeugd aan, die vorige week werden gepubliceerd. Uit haar rapport kwam naar voren dat de transformatie nog traag en moeizaam verloopt en dat wijkteams vaak nog onder de maat presteren. De kwartiermaker gaf ook oplossingen voor de problemen die er spelen. De BGZJ wil dat de ‘race naar de bodem’ wordt voorkomen, omdat door die race onmisbaar zorgaanbod kan verdwijnen. Hoewel er al wordt ingezet op de oplossingen die de kwartiermaker heeft aangedragen, verwachten de brancheorganisaties daar niet direct resultaten uit. Daarom vragen ze gemeenten om alle beschikbare middelen per direct in te zetten. Ze verwachten daarnaast dat de staatssecretaris de gemeenten ook zal oproepen dit te doen, zodat ze aan hun zorgplicht voldoen.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.