Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Bijna alle dementerenden vertonen probleemgedrag

Annelies Vermeulen
Ouderen met dementie die in een verpleeghuis wonen, vertonen bijna allemaal één of meerdere symptomen van probleemgedrag. Dat constateert specialist ouderengeneeskunde Roland Wetzels die op 19 december op dit onderwerp promoveert.
Bijna alle dementerenden vertonen probleemgedrag

Twee jaar lang volgde de onderzoeker van het UMC St Radboud in Nijmegen 290 dementiepatiënten in negen verpleeghuizen. Probleemgedrag van ouderen met dementie in verpleeghuizen varieert van agitatie en prikkelbaarheid tot agressie, ontremd gedrag en hallucinaties. Tenminste één van de symptomen komt bij 97 procent van hen gedurende een langere periode voor. Een kwart heeft meerdere symptomen tegelijkertijd. Zonder behandeling is dit complexe probleemgedrag volgens Wetzels een beproeving voor de omgeving.

Medicatie

Omdat het behandelen van probleemgedrag bij dementie niet eenvoudig is, schrijven artsen in verpleeghuizen noodgedwongen rustgevende medicatie voor. Tweederde van de verpleeghuisbewoners met dementie gebruikt deze medicijnen. Eén op de acht dementerenden krijgt gedurende een periode van twee jaar of langer een antipsychoticum. Dit is zorgelijk volgens Wetzels, omdat deze middelen vanwege de bijwerkingen niet langdurig gebruikt mogen worden.

Dilemma

“Een psychosociale interventie is eerste keus, maar als dat niet mogelijk is of niet of onvoldoende helpt staat de arts voor een dilemma”, zegt Wetzels. Hij benadrukt dat alle psychofarmaca met de juiste indicatie en in de juiste dosering voorgeschreven moeten worden. De promovendus pleit ervoor dat artsen moeten blijven controleren of de patiënt de middelen nog nodig heeft. Volgens hem gebeurt dat onvoldoende. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Dementerenden wonen langer thuis door sensortechnologie

Schippers: Geen uitzondering eigen bijdrage voor dementerenden

Amsta opent eerste woonvorm voor jong-dementerenden

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. een prikkelarme omgeving voor deze mensen is juist het aangewezen hierop!
    Nee, volproppen met drugs, dat ze zich een zombie voelen maakt dit vaak erger!
    Een beste oplossing vind ik dat deze mensen, dit gewoonweg niet aangedaan mag worden(wettig pilletje van Drion!)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.