Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Bijna alle dottervergunningen uitgedeeld

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Dertig ziekenhuizen hebben een vergunning gekregen van VWS om hartdotterbehandelingen te mogen uitvoeren. Er lopen nog drie aanvragen. Dat laat een woordvoerder van VWS weten.
Bijna alle dottervergunningen uitgedeeld

De drie lopende aanvragen zijn de laatste, daarna is het afgelopen. In totaal mag nu worden gedotterd in negentien hartcentra en in elf perifere ziekenhuizen. Het Atrium MC in Heerlen is een van de recente gelukkigen. Het ziekenhuis heeft de vergunning eind maart ontvangen. Binnen zes maanden hoopt het Atrium MC met dotteren te kunnen starten.

Eisen

De eisen die VWS stelt aan nieuwe dottercentra blijven onverkort van kracht. Dat houdt in dat een ziekenhuis binnen twee jaar minimaal 400 dotters per jaar moet uitvoeren en binnen drie tot vijf jaar minimaal 600 per jaar. In 2007 besloot toenmalig VWS-minister Klink om het aantal vergunningen uit te breiden, waarmee naast de negentien gespecialiseerde hartcentra ook perifere ziekenhuizen mochten gaan dotteren. Die uitbreiding van capaciteit was nodig omdat toename van het aantal dotterbehandelingen werd voorzien van 28.000 naar 40.000 per jaar.

Overgangsregeling

Onder druk van de Tweede Kamer besloot Klink in 2009 het aantal dottercentra weer te beperken. Er zou te weinig zicht zijn op de kwaliteit van de nieuwe dottercentra. Voor de ziekenhuizen die al een aanvraag hadden ingediend, kwam een overgangsregeling. Nieuwe aanvragen worden niet meer in behandeling genomen. Niet alle lopende aanvragen zijn gehonoreerd: het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes kreeg de vergunning niet. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Zeeuwse twist om dottercentra

Uitbreiding dottercentra van de baan

‘Meer dotterende ziekenhuizen strijdig met wet’

Meer ziekenhuizen mogen gaan dotteren

Dotteren: perifeer of centraal?

Zorgmanager van het jaar

Registreer u voor het congres Zorgmanager van het Jaar 2011 op 7 april.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Als we dat minimum aantal niet halen dan adviseren we patienten met beperkte vernauwingen, meervatslijden,
    diabetes mellitus,
    onbeschermde hoofdstamstenose, eerder een PCI. Natuurlijk kunnen we ook meerdere stents plaatsen. Geneeskunde is niet zwart en wit, er is altijd grijs. Een ding is wel duidelijk: veel PCI centra maakt het mogelijk om meer Nederlanders snel na eerste symptomen een PCI te kunnen aanbieden. Het is voor patienten in onze regio dus van groot belang dat wij onze aantallen halen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.