Alstublieft één standaard voor gemeenten

Bij informatiekunde werd tijdens mijn studie – lang geleden – stevig gediscussieerd over wat de meest stabiele aanpak was bij systeemontwikkeling. De ene groep was aanhanger van een meer procesgerichte benadering, terwijl uit de andere hoek fanatiek gestreden werd voor een meer gegevensgerichte aanpak. Ik moest eraan denken toen ik me bedacht wat de grote uitdagingen zijn van 2014.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Alstublieft één standaard voor gemeenten
Foto: Joep de Groot

Het jaar waarin Nederland de grote veranderingen van 2015 aan het voorbereiden is van zowel de jeugdzorg, als bij de AWBZ, bij de Wmo én bij de Zorgverzekeringswet. Grote delen van de zorg verschuiven van financieringssysteem en daarmee veranderen de processen van aanvraag, wachtlijsten, monitoring en betaling. En daarmee veranderen dus ook de zorgketens én de informatiestromen.

Systeemverandering

Zo’n grote systeemverandering biedt bij uitstek de gelegenheid om zaken te doorbreken die anders vast zouden blijven zitten. Nu kan de informatieketen opnieuw worden neergezet. Helaas bestaat tegelijkertijd het risico dat de ‘eilanden’ toenemen. De nieuwe ketens zullen zich tenslotte in eerste

3
50

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Dit is verstandig advies! Ik ben overtuigd, mjaar, heeft de overheid je blog gelezen? Wellicht goed om dit steviger onder aandacht te brengen bij de regering… Een brief naar de minister van volksgezondheid? En landelijk invloedrijke zorgpartijen?

  3. Helemaal mee eens. Regeren is vooruitzien, hou het werkbaar voor de aanbieders, dat scheelt een hoop overhead. Gemeenten die allemaal zelf het wiel uitvinden, daar worden de adviesbureaus rijk van. We willen uniforme rechten als inwoners. Om te kunnen vergelijken en evalueren, moeten processen gereguleerd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.