Betaal innovaties oncologie uit besparingen

In 2010 besteedde Nederland 2,8 miljard euro aan zorg rond ziekten als gevolg van roken. Ter vergelijking: de totale zorgkosten vanwege kanker bedragen 4,3 miljard. Stel dat VWS en de landelijke kankerorganisaties het percentage rokers weet te verlagen van 25 naar 20 procent, dan wordt snel geld bespaard op de oncologisch zorg, waarmee innovaties betaald kunnen worden.
Guus Schrijvers

In Nederland rookt 25 procent van de volwassenen. Roken veroorzaakt het grootste deel van alle nieuwe gevallen van longkanker (91 procent in 2010) en COPD (85 procent). Van de nieuwe hartinfarcten komt 31 procent door roken. Bij beroerte is dat 20 procent en bij chronisch hartfalen 18 procent. In 2010 besteedde Nederland 2,8 miljard euro aan zorg die te maken had met ziekten als gevolg van roken. Ter vergelijking: de totale zorgkosten vanwege kanker bedragen 4,3 miljard. Al deze gegevens staan op de website van het RIVM. Stel dat het ministerie van VWS en de landelijke kankerorganisaties zoals IKNL, Dica,

5
42

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.