Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Tien beste wensen voor patiënten in 2019

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Meer inzet op preventie, ruim baan voor samen beslissen, een goed functionerend PGB Portaal, een kwaliteitsprogramma voor ziekenhuizen en een nieuw ontwerp voor de ggz. Een greep uit de wensen voor patiënten van Guus Schrijvers voor 2019.
Guus Schrijvers
Guus Schrijvers

Alle frisdranken in het Verenigd Koninkrijk met meer dan 5 procent suiker kosten sinds begin april 2018 tussen de 18 en 24 pence (20 en 25 eurocent) extra per liter. Het kabinet-Rutte III wil er niet aan en noemt het voorstel van de conservatieve (!) Engelse regering betutteling. Ik wens patiënten toe dat frisdrank duurder wordt en gezonde voeding goedkoper. Dat is de eerste van tien beste wensen voor 2019 aan hen. Hier volgen de overige negen.

  1. Preventie in de zorg

Huisartsen, wijkverpleegkundigen, cardiologen en vele ander specialisten signaleren in hun dagelijkse praktijk bij tal van patiënten ongezonde leefstijlen (roken, drinken, stress, ongezond eten, te weinig beweging). Mijn Beste Wens: meer preventieverleners als lid van elk team van zorgverleners.

  1. Ruim baan voor samen beslissen

Shared decision making verlengt de consultduur met enkele minuten, want uitleggen van behandelopties met een keuzehulp erbij  kost meer tijd. Mijn Beste Wens: Samen beslissen wordt  standaard ondanks het groter tijdsbeslag in de spreekkamer.  Gelijktijdige vermindering van registratiedruk biedt hiervoor ruimte.

  1. Nieuwe cliëntenradenwet van kracht

De Tweede kamer heeft onlangs Het wetsvoorstel Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz 2018) met algemene stemmen aangenomen. Mijn Beste Wens:  De Eerste Kamer neemt het voorstel ook aan. Cliëntenraden gaan overal nadenken over de invloed die zij moeten krijgen bij een dreigend faillissement van hun eigen zorgorganisatie.

  1. Één wijk, één huisarts, één wijkverpleegkundige

In een wijk werken soms vijf tot tien thuiszorgaanbieders. Dat maakt overleg tussen huisartsen en wijkverpleegkundigen vrijwel onmogelijk. Mijn Beste Wens: dat zorgverzekeraars  het aantal thuiszorgaanbieders terugbrengen tot één of twee per wijk. Dan komen betere zorg, beter contact en meer werkplezier vanzelf tot stand.

  1. Een goed functionerende website voor pgb

Er wordt druk gebouwd aan een nieuw PGB Portaal, waarmee  cliënten sneller en makkelijker hun zorg kunnen regelen. Ruim 1200 budgethouders en 3000 zorgverleners werken nu met dit nieuwe digitale systeem. De eerste ervaringen? Iedereen is er blij mee. Mijn Beste Wens: Dat eind 2019 dit portaal overal wordt gebruikt.

  1. Trotse professionals, ook in ziekenhuizen

Het VWS-programma Waardigheid en Trots voor de langdurige zorg was een groot succes. De kwaliteit van die zorg  verbeterde aanzienlijk. Mijn Beste Wens: ik gun ziekenhuizen ook zo’n stimulerend programma gericht op zorg-op-de-juiste-plek en op snellere uitwisseling van röntgenfoto’s en ander beeldmateriaal.

  1. Meer samenwerking regionale ziekenhuizen

Specialisten hebben vaak uitstekende ideeën voor samenwerking met hun naaste collega’s. Die betreffen taakverdeling, concentratie acute zorg, gezamenlijke zorgpaden en niet-kap[ing van elkaars personeel. Mijn Beste Wens: dat beleidsmakers,  in interviews of anderszins, met voorbeelden  aangeven in welke mate medisch specialistische bedrijven en ziekenhuizen regionaal mogen samenwerken dan wel moeten concurreren.

  1. Vind opnieuw de ggz uit

Op dit moment sluiten de ggz van huisartsen en hun praktijkondersteuners, de basis-ggz  en de specialistische ggz onvoldoende op elkaar aan. Mijn  Beste Wens: Dat een werkgroep van professionals, patiëntvertegenwoordigers en wetenschappers de ggz in 2019 opnieuw uitvindt en dat beleidsmakers daarna de randvoorwaarden daarvoor ontwerpen.

  1. Houd het doel van de zorg voor ogen en niet de richtlijn

Professionals, zorgverzekeraars en beleidsmakers houden zich  vaak strikt aan hun  eigen richtlijnen. Als laatste beste wens daarom: moge niet de toepassing van de richtlijnen   maar gezondheidsbevordering, kwaliteit van zorg en doelmatigheid een ieders voornaamste inspiratiebron zijn in 2019.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.