Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Comeback van alfahulp

De alfahulp is back. Gemeenten hebben de zelfstandige thuiszorgmedewerker herontdekt in hun zoektocht naar besparingen.
Comeback van alfahulp

Het was nogal wat toen voormalig staatssecretaris Bussemaker in 2009 na een storm van protest een streep zette door de alfahulpconstructie. Door haar wetswijziging mochten thuiszorginstellingen niet langer goedkope alfahulpen naar klanten sturen. Nu maken gemeenten de alfahulp aantrekkelijk voor burgers en besparen zo miljoenen.

Alfahulpen

De vraag is voor wie dit erg is. Voor de alfahulpen? Zij hebben immers geen sociale zekerheid, ziektekostenverzekering en pensioenvoorziening. Gemeenten zullen hierop reageren door te zeggen dat alfahulpen graag zelfstandig werken. Dat deden ze al voordat alle commotie rond de alfahulp losbarstte. Daarnaast gaan alfahulpen als zij in dienst moeten van een thuiszorgorganisatie er netto op achteruit. Van de alfahulpen zelf verwachten de gemeenten dus geen klachten.

Burger

De burger dan? Er wordt altijd gezegd dat alfahulpen niet zo goed kunnen signaleren dat een klant achteruitgaat. En als ze ziek zijn is er geen vervangende hulp. Onzin, zeggen gemeenten. Er zijn onderzoeken die aantonen dat cliënten tevredener zijn over alfahulpzorg. En vervanging bij ziekte regelt de gemeente wel. Maar, zeggen de critici, hoe zit het met de verantwoording? Er gelden allerlei kwaliteitseisen in de huishoudelijke zorg, ook voor alfahulpen. Maar niemand verwacht van hen dat zij kwaliteitsenquêtes gaan invullen. Het antwoord van gemeenten hierop zal zijn dat zij zelf de kwaliteit gaan waarborgen.

Instellingen

Dan blijven de thuiszorginstellingen over als benadeelde partij. Zij worden in feite door de gemeenten gedwongen om nog goedkoper te gaan werken. Nou en, hoor ik de gemeenten al vragen. Thuiszorginstellingen zijn de partijen die in het begin massaal zijn overgestapt op de alfahulp. Zij kunnen gemeenten daarom niets verwijten. Breda zegt de contracten netjes uit te zullen dienen en daarna is het gedaan met de aanbestedingen. Ondernemende bestuurders kunnen proberen nog voordeliger te werken of zich op andere activiteiten richten. De enige echte klacht is dat als gemeenten puur en alleen vanuit de geldkant naar de Wmo kijken, de burger hier niets mee opschiet. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

Weblog Wouter van den Elsen

5 REACTIES

  1. Als de gemeente gaat zorgen voor vervanging bij ziekte van de vaste hulp en zorgt voor verantwoording van de kwaliteit etc. wordt de gemeente de werkgever van de alfahulp. Zie de discussie rond ZZP’ers in de zorg. En dan mag de gemeente de belasting en sociale premies alsnog afdragen. Hoera, de alfahulp als ambtenaar…!

  2. Lees alle reacties
  3. laten we snel de Wmo schrappen en alle diensten die niet meer in de AWBZ aangeboden worden in de aanvullende verzekering plaatsen; dan weten we in ieder geval dat de dienst geleverd kan worden en met gekwalificeerde zorgprofessionals!!
    Welke zorgverzekeraar durft dit op te pakken?

  4. slechts een klein deel van de alfahulpen heeft ooit bewust gekozen voor het ondernemerschap, velen konden er voor kiezen omdat ze slechts een beperkt aantal uren wilden werken en zich dat, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van een goedverdienende partner,konden permitteren. als de gemeente inderdaad zorgverlening vanuit instellingen grootschalig door alfahulpen wil vervangen, zal ze moeten accepteren dat deze zich als ondernemers opstellen en hun tarieven ophogen met belastingen, risico-opslag en reserveringen voor pensioen en arbeidsongeschiktheid. alle kostenfactoren die zorginstellingen nu duurder maken dan alfahulpen. de gemeente zal er financieel op de langere termijn dus nauwelijks iets mee opschieten.
    ernstiger is, dat veel zorgvragers niet zelfstandig de markt op kunnen om in hun zorgbehoefte te voorzien, als de zorgaanbieders worden uitgeschakeld. het gevolg zal of zijn, dat de koppeling van vraag en aanbod veel moeizamer tot stand komt en de kwaliteit van de geleverde zorg ongewis wordt, of dat er een markt ontstaat voor, al dan niet schimmige en kostbare, bemiddelaars. en de excessen waar dat toe kan leiden hebben we de laatste jaren ook meermalen gezien.
    welke effecten ook de overhand krijgen, de kans is groot dat de zorgafhankelijken de dupe worden van dit gemeentelijk beleid.

  5. De gemeente haalt de vrouw betaald
    Een nieuw gezegde in dit middeleeuwse land
    Wat emancipatie terug naar het aanrecht zegt de gemeente
    We willen de jufjes op het gemeentehuis bezig houden
    Daar mogen geen ontslagen vallen
    De thuiszorg moet kapot
    Houden we 3 miljoen over om misshien extravagante lantaarnpalen te laten plaatsen
    Oormerken het geld voor de wmo zoals de sp voorsteld
    Eerlijk geld voor een eerlijk vak
    Je word als zorgvrager en hulpverlener knettergek van dit beleid
    Ik zeg laat ze kapot vallen meiden zoek een andere baan ver weg uit zorgland

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.