Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Concurrentie uit het buitenland

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Sinds een collega van mij was opgegeven door de medische stand in Nederland, ze zou nog drie maanden te leven hebben en niet meer te redden, ben ik onder de indruk van de gezondheidszorg elders in Europa. Ze is jaren geleden aan darmkanker geopereerd in Heidelberg en leeft nog steeds.
Concurrentie uit het buitenland

Toch zijn ingrepen in het buitenland meer uitzondering dan regel. Uit onderzoek in diverse Europese landen blijkt dat circa dertig procent van de bevolking niet weet dat ze recht heeft op een behandeling in een ander land van de Europese Gemeenschap. Mede hierdoor wordt slechts één procent van alle zorguitgaven buiten het eigen land gedaan. Als het aan de Eurocommissaris voor Gezondheid Androulla Vassiliou ligt, verandert dat.

Het moet voor patiënten gemakkelijker worden om naar een ziekenhuis in het buitenland te gaan. Begin deze maand heeft ze de concept richtlijn Patiëntenmobiliteit gepubliceerd. Voor een extramurale behandeling is nu al geen toestemming vooraf nodig van de zorgverzekeraar. Maar het onderscheid tussen ‘extramuraal’ en ‘intramuraal’ ligt niet vast omdat de Europese Commissie vindt dat bij gebruik van kostbare apparatuur een behandeling als ‘intramuraal’ moet worden beschouwd.

Een van de bouwstenen van de nieuwe richtlijn is meer keuze-informatie voor patiënten. Zij krijgen straks meer informatie over kwaliteit en veiligheid. Ook de activiteiten op het gebied van e-gezondheidszorg moeten een impuls krijgen. Dat kan ertoe leiden dat de radioloog die een scan beoordeelt niet meer in Rotterdam of Amsterdam zit, maar in Slowakije.

De Commissie zegt nu al projecten te steunen voor het verlenen van zorg op afstand. Het duurt waarschijnlijk nog jaren voor de richtlijn is aangenomen, maar de richting is duidelijk. Nederlanders gaan straks de kwaliteit van het Nederlandse ziekenhuis vergelijken met die van buitenlandse ziekenhuizen. Transparantie over de medische prestaties wordt straks niet alleen gewoon voor zorginstellingen, maar ook noodzakelijk om de concurrentie vol te houden. (Zorgvisie – Eric Bassant)

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Waarom in de Engelse taal ? Het onderwerp staat in het Nederlands ,dus reageer dan ook in het Nederlands.De Nederlandse taal is toch al zo aan het verloederen.
    In NL moeten wij ons meer richten op Europese samenwerking o.a. ; onderzoek; kennisuitwisseling;efficient onderzoek; en centraal Europees monitoren v.d. ontwikkeling v. bepaalde ziekten, maar ook centraal produceren , distribueren van medicatie , etc..Werk genoeg voor onze Brusselse vertegenwoordigers , die we op 4 juni 2009 gekozen hebben.

  3. Vreemd inderdaad dat zorginstellingen zich niet bewust zijn van het ontstaan van een internationale markt. Zeker ziekenhuizen in de grensstreek zouden hier rekening mee moeten houden of het misschien wel als een kans zien om patienten uit h et buurland, net over de grens te trekken. Maar ik signaleer ook regelmatig dat we in Nederland erg intern gericht zijn, ondanks alle ontwikkelingen die je wereldwijd ziet.

  4. tja, met zo’n opening is mijn eerste gedachte of er wel een second opinion binnen nederland zelf is aangevraagd, overal zijn er goede en minder goede artsen, doch ook een tweede onderzoek kan tot een wijziging in conclusie leiden,kortom de openingszin is nogal suggestief en zegt mij zo niets. ..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.