Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De herhalende geschiedenis van thuishulp

Niet heel lang geleden bood zorgaanbieder TSN aan om medewerkers van de Achterhoekse zorginstelling Sensire over te nemen. Nu biedt Buurtzorg Nederland aan dezelfde mensen van TSN over te nemen. Allebei met een beetje steun van gemeenten.
elsen500.jpg

Het bericht in november 2013 is dat TSN Thuiszorg medewerkers van Sensire overneemt . Wethouders van zeven Achterhoekse gemeenten stemmen daarmee in en betalen eenmalig een bijdrage van 425.000 euro ‘transactiekosten’. De gemeenten moeten bovendien toezeggen dat ze volgend jaar niet gaan bezuinigen op thuiszorg. TSN laat weten de zorg die Sensire niet meer wil uitvoeren wél te kunnen doen omdat TSN een veel slimmere organisatie is met veel minder overhead.

Parallelen
Begin deze week publiceerden we een artikel waarin veel parallellen staan met de berichtgeving uit 2013. Zo gaat het over dezelfde thuishulpen. Het verschil is nu dat het Buurtzorg Nederland is die ze overneemt van het bankroete TSN. Buurtzorg laat weten wél te kunnen wat TSN niet kan omdat het een slimme organisatie is met 50 procent minder overheadkosten. En net zoals in 2013 moeten ook bij deze deal gemeenten een handje helpen. Met vijf miljoen euro uit de innovatiemiddelen wordt de overname mogelijk.

Vraagtekens
Er is nog een vergelijking te trekken tussen de twee situaties. In 2013 zetten vakbonden en medewerkers vraagtekens bij de deal van TSN met gemeenten. De medewerkers en vakbonden vrezen dat TSN geen goede partij is omdat het in 2011 en 2012 al miljoenen euro’s verlies liet zien. Met de kennis van nu kun je deze mensen met terugwerkende kracht gelijk geven. Deze week zijn het niet medewerkers en vakbonden die de vraagtekens zetten, maar concurrerende thuiszorgorganisaties. Verenigd in brancheorganisatie BTN trekken zij aan de alarmbel omdat de overname van TSN ‘concurrentievervalsing’ en ‘staatssteun’ zou zijn. Als de deal met de gemeenten en Buurtzorg doorgaat, zal de geschiedenis uitwijzen of de BTN-leden hierin gelijk krijgen. Als we één ding van de geschiedenis van de thuishulp kunnen leren, is het wel dat die zich voortdurend herhaalt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.