De privacyregels worden strenger

In de zorg werken we veel met vertrouwelijke gegevens. En deze gegevens zijn niet zo maar vertrouwelijk: het gaat om medische gegevens, ongeveer het intiemste dat je over een mens kunt vastleggen. En dat we daar netjes mee omgaan, is vanzelfsprekend en ook nog eens vastgelegd in allerlei wetten en regels.
Berend de Vries

Is strenge bescherming van medische gegevens nog wel van deze tijd? Patiënten zetten zelf van alles op Facebook en vormen zelfhulpgroepen. Patiënten eisen van zorgverleners dat zij volledig op de hoogte zijn van hun gegevens en worden boos als informatie niet uitgewisseld blijkt te zijn. En patiënten voegen zelf via een portaal intieme informatie toe aan hun behandeldossier waarvan ze echt niet weten wie er vervolgens allemaal bij kan. De maatschappij lijkt er niet mee te zitten.

Bescherming goed geregeld

Maar dat is schijn, de maatschappij zit er wel mee. In Nederland is de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, samen

2
102

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

DELEN
2
102
Berend de Vries
Berend de Vries heeft al meer dan 20 jaar ervaring met ict in de zorg. Sinds 2009 is hij Managing Partner van Comfort-IA. Hij richt zich op informatiseringsbeleid en informatiebeveiliging voor zorginstellingen en gemeentelijke instanties. Zijn blogs voor Zorgvisie schrijft hij meestal samen met zijn collega Jaap van der Wel.