De privacyregels worden strenger

In de zorg werken we veel met vertrouwelijke gegevens. En deze gegevens zijn niet zo maar vertrouwelijk: het gaat om medische gegevens, ongeveer het intiemste dat je over een mens kunt vastleggen. En dat we daar netjes mee omgaan, is vanzelfsprekend en ook nog eens vastgelegd in allerlei wetten en regels.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Berend de Vries

Is strenge bescherming van medische gegevens nog wel van deze tijd? Patiënten zetten zelf van alles op Facebook en vormen zelfhulpgroepen. Patiënten eisen van zorgverleners dat zij volledig op de hoogte zijn van hun gegevens en worden boos als informatie niet uitgewisseld blijkt te zijn. En patiënten voegen zelf via een portaal intieme informatie toe aan hun behandeldossier waarvan ze echt niet weten wie er vervolgens allemaal bij kan. De maatschappij lijkt er niet mee te zitten.

Bescherming goed geregeld

Maar dat is schijn, de maatschappij zit er wel mee. In Nederland is de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, samen

2
202

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Ik werk bij een zorgorganisatie (jeugdGGZ) die momenteel door een paar (grote) zorgverzekeraars op de hielen wordt gezeten om onze geheimhoudingsplicht te doorbreken door inzage in persoonsdossiers te geven op straffe van niet-betaling .c.q. zelfs een dwangsom beschikking van de toezichthouder NZa. Uitgerekend in de ggz, waar het om zeer gevoelige informatie gaat van zeer kwetsbare kinderen en gezinnen. Doorbreking van de geheimhoudingsplicht kan alleen als de verzekeraar aantoonbaar niet anders kan dan inzage hebben om de wet uit te voeren. Een uiterste stap die alleen gemaakt wordt als er concrete verdenking is van onrechtmatige declaraties. Onze clienten worden onder druk gezet om toestemming te geven (anders moet u misschien de rekening zelf betalen; wij vertrouwen deze zorgverlener niet). Dit gaat allemaal erg ver.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.