Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

De privacyregels worden strenger

Berend de Vries heeft al meer dan 20 jaar ervaring met ict in de zorg. Sinds 2009 is hij Managing Partner van Comfort-IA. Hij richt zich op informatiseringsbeleid en informatiebeveiliging voor zorginstellingen en gemeentelijke instanties. Zijn blogs voor Zorgvisie schrijft hij meestal samen met zijn collega Jaap van der Wel.
In de zorg werken we veel met vertrouwelijke gegevens. En deze gegevens zijn niet zo maar vertrouwelijk: het gaat om medische gegevens, ongeveer het intiemste dat je over een mens kunt vastleggen. En dat we daar netjes mee omgaan, is vanzelfsprekend en ook nog eens vastgelegd in allerlei wetten en regels.
Berend de Vries
Premium

Is strenge bescherming van medische

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  2 REACTIES

  1. Ik werk bij een zorgorganisatie (jeugdGGZ) die momenteel door een paar (grote) zorgverzekeraars op de hielen wordt gezeten om onze geheimhoudingsplicht te doorbreken door inzage in persoonsdossiers te geven op straffe van niet-betaling .c.q. zelfs een dwangsom beschikking van de toezichthouder NZa. Uitgerekend in de ggz, waar het om zeer gevoelige informatie gaat van zeer kwetsbare kinderen en gezinnen. Doorbreking van de geheimhoudingsplicht kan alleen als de verzekeraar aantoonbaar niet anders kan dan inzage hebben om de wet uit te voeren. Een uiterste stap die alleen gemaakt wordt als er concrete verdenking is van onrechtmatige declaraties. Onze clienten worden onder druk gezet om toestemming te geven (anders moet u misschien de rekening zelf betalen; wij vertrouwen deze zorgverlener niet). Dit gaat allemaal erg ver.

  2. Lees alle reacties

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.