Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Goed bestuur en de ijsberg

Henk Steen
Terecht schrijven de minister en staatssecretaris dat goed bestuur 'vooral te maken heeft met een open cultuur van transparantie, aanspreekbaarheid en verantwoordelijkheid binnen instellingen.' Hoe gaan ze die cultuur bereiken?
Goed bestuur en de ijsberg

‘De meldingen snijden door je ziel’,

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  5 REACTIES

  1. Ook uw reactie onderstreept waar wij al langer mee werken.
   Zo publiceren we ook regelmatig blogs voor toezichthouders hoe om te gaan met waarden in het toezicht. Het begint immers bij jezelf.
   Wat mij opvalt is dat de alignment tussen eigen waarden en waarden van de organisatie nog altijd niet gemaakt wordt in de RvT.
   Caroline Wijntjes, eigenaar De Erkende Toezichthouder
   http://www.erkendetoezichthouder.nl

  2. Lees alle reacties
  3. Een pleidooivan Henk Steen om meer vanuit waarden te werken (bewust zijn van waardecreatie) dan de focus te leggen op al de administratieve regeltjes en afvinklijsten. Deze zeggen dikwijls weinig over de geleverde kwaliteit van zorg en dienstverlening. Door de transitie en transformaties in organisaties zijn er meer onzekerheden gekomen. Daar waar er meer openhied moet zijn, transparantie en het nemen van verantwoordelijkheid, zie ik ook tegenbewegingen. Angst en interngerichtheid onstaat in die organisatieculturen waar macht en controle prominent aanwezig zijn. Werken vanuit vertrouwen en inzicht geven in de resultaten en de wijze waarop deze worden gerealiseerd geeft veel meer verbinding. Het zwartboek van de Klokkenluidersvereniging is er niet voor niets. Er zijn nog veel instellingen waar er veel is op te merken over de bedrijfscultuur en de waarden die er zijn. Het betoog van Henk Steen geeft de gemoederen weer hoop en vertrouwen dat we de goede kant op gaan.

  4. Chapeau Henk Steen! Geen bestuurscultuur op basis van macht en ongelijkwaardigheid in de relatie en oneigenlijke beinvloeding maar bezag op basis van gedeelde waarden. Het kritische geluid zelf organiseren en toelaten in de ivoren toren.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.