Kleine ziekenhuizen open houden zonder fusie: ja, het kan

Medio juli verbood de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de fusie tussen het Albert Schweitzer Ziekenhuis te Dordrecht en het Beatrix Ziekenhuis te Gorkum. Beide ziekenhuizen vechten thans de beslissing aan via de rechter met onder meer een beroep op de beschikbaarheid van zorg. Want zonder fusie kan het Beatrix Ziekenhuis niet voortbestaan. Vele kleine ziekenhuizen volgen de rechtzaak met argusogen.
Guus Schrijvers

Ik denk aan  instellingen in bijvoorbeeld  Sneek, Helmond, Hardenberg, Weert, Uden en Terneuzen. Zij moeten zich allen aansluiten bij een naburige grote broer om aan de hoge eisen van de Inspectie te voldoen en de kosten voor continue beschikbaarheid van acute zorg te dekken. Alleen dan kunnen zij bij de bestaande regelgeving voortbestaan.  Tal van kleine ziekenhuizen die zich aansloten bij een grotere  instelling konden in het verleden dankzij een fusie overeind blijven. Bijvoorbeeld de kleine ziekenhuizen in Zeist, Purmerend, Den Helder, Voorburg, Oldenzaal, , Woerden en Zoetermeer.

Gevaar van ziekenhuisfusies

De uitspraak van de ACM  over Dordrecht/Gorkum keert zich

0
41

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.