Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Martin van Rijn: de juiste man op de juiste plek

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Martin van Rijn is een geschenk voor premier Rutte. Als voormalig topambtenaar en staatssecretaris kent hij VWS als zijn broekzak en weet hij hoe de hazen lopen in Den Haag. De juiste man, op de juiste plek, op het juiste moment.
Bart Kiers
Foto: Bart Kiers

Martin van Rijn gaat op persoonlijke titel de komende drie maanden de op 19 maart afgetreden minister Bruno Bruins van VWS vervangen. Een geschenk voor premier Rutte; weinig mensen zijn zo geschikt om Bruno Bruins te vervangen. Van Rijn kent zowel de curatieve zorg als de langdurige zorg. Als directeur-generaal curatieve zorg op het ministerie van VWS vormde hij een soepele tandem met VVD-minister Hoogervorst. Samen voerden ze in 2006 het nieuwe zorgstelsel in als een straffe militaire exercitie. Als staatssecretaris voor de langdurige zorg zat hij in het kabinet Rutte-II ook aan de andere kant. Toen vormde de PvdA’er Van Rijn een hecht team met alweer een VVD’er, dit keer minister Edith Schippers.

Bezuinigen in crisistijd

Van Rijn weet uit ervaring hoe de ambtenaren samenwerken met de bewindslieden. Hij kent het departement als zijn broekzak. Hij kent de hindermachten en de wetgeving. Hij weet hoe de hazen lopen in politiek Den Haag. Hij kent het klappen van de zweep in het parlement. Hij overleefde menig debat in de Tweede Kamer over de problemen bij de Sociale Verzekeringsbank, rond de uitbetaling van pgb’s. Een huzarenstukje was hoe hij de forse bezuinigingen op de langdurige zorg door het parlement loodste. Die waren nodig om de overheidsuitgaven, in de nasleep van de eurocrisis, weer in balans te brengen.

Extra geld voor verpleeghuizen

Van Rijn werd in 2014 in verlegenheid gebracht toen zijn eigen vader in de media vertelde over de ondermaatse zorg in een Haags verpleeghuis. Hij kreeg te maken met de maatschappelijke verontwaardiging over de ouderenzorg die een journalist ontketende met zijn manifest ‘Scherp op ouderenzorg’. Van Rijn liet het Zorginstituut Nederland het nieuwe kwaliteitskader verpleeghuiszorg opstellen. Daarmee kwam er structureel 2,1 miljard euro beschikbaar voor verpleeghuizen en werd de Tweede Kamer voor een fait accompli gesteld.

Kopstuk uit PvdA

Het beroep op een kopstuk uit een andere partij is ongebruikelijk. Maar Van Rijn geniet het vertrouwen van premier Rutte. Die zag in hem een van de beste bewindslieden van het vorige kabinet. Rutte reageerde bij een persconferentie op 20 maart scherp op kritische vragen over Van Rijn. ‘We zitten in een van de grootste crisis van de Nederlandse geschiedenis. Zullen we even blij zijn dat iemand die zoveel ervaring heeft, bereid is om dit nu te gaan doen. Dat is voor heel Nederland goed nieuws. Met De Jonge-Van Rijn heeft het kabinet weer een ijzersterk duo op VWS.’

Toch nog minister

Van Rijn heeft geen last van politiek haantjesgedrag. Hij is een bestuurder die vol voor de inhoud gaat. Niet alles wat hij aanraakt, wordt een succes. De net geklapte fusie tussen het HagaZiekenhuis, het Reinier de Graaf en het LangeLand ziekenhuis kan geen succes worden genoemd. Geluk bij een ongeluk is dat hij daardoor beschikbaar is. Van Rijn, toch nog minister.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.