Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiëntpower

Dit wordt het jaar van de patiënt. Waar ‘Zorg 2.0’ in 2010 vooral theoretisch was, zal de emancipatie van de patiënt dit jaar praktijk worden. Zeker als de regie over het EPD bij de patiënt komt te liggen.
Patiëntpower

Aan de conversatietafel van actualiteitenprogramma WakkerNederland verzuchtte KNO-arts Eize Wielenga vanochtend dat de patiënt steeds mondiger wordt. Patiënten weten tegenwoordig zelf al wat ze mankeren voor ze bij de zorgverlener komen, zegt hij. Het feit dat patiënten met een stapeltje internetprintjes onder de arm bij de huisarts komen, mag geen nieuws heten. De veranderende houding van zorgverleners op deze ontwikkeling is dat zeker wel. Zo stelt Wielenga voor dat artsen in hun opleiding les moeten krijgen over internetsites. In zo’n cursus zouden ze moeten leren welke sites kwalitatief goede informatie geven over aandoeningen en behandelingen en welke sites niet. De genoemde cursus zou aantonen dat de ‘2.0-theorie’ steeds meer praktijk wordt. Patiëntenemancipatie wordt namelijk pas realiteit als zorgverleners hun manier van leren en werken aanpassen aan de nieuwe positie van zorgvragers.

epd

Die positie zou helemaal sterk zijn als patiënten de regie over het EPD zouden hebben. Patiëntenfederatie NPCF drong er deze week bij minister Schippers op aan patiënten direct toegang te geven tot het EPD. Het mag volgens de federatie niet zo zijn dat patiënten voor toegang eerst toestemming moeten krijgen van hun arts. Schippers wil hier niet aan. Ze is niet tegen een sterke positie van patiënten, maar ze vreest waarschijnlijk dat de veiligheid van het EPD in het geding komt als 16 miljoen Nederlanders vrij toegang krijgen tot het systeem. Als dit technische probleem wordt opgelost en de burger de baas over het EPD wordt, is ‘Zorg 2.0’ een voldongen feit. Als je er zo over nadenkt, is de ontwikkeling van het EPD een mooie metafoor voor de ontwikkeling van de mondige patiënt. In eerste instantie was het EPD namelijk alleen bedoeld als instrument voor artsen om informatie met elkaar te delen. Toen wilden patiënten inzage in hun dossier en dat kregen ze. En nu staan ze op het punt de regie over het elektronische dossier te krijgen.

Power to the patient!

(Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees ook:

Weblog Wouter van den Elsen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.