Rekening persoonlijke verzorging afgewenteld op premiebetaler

De aankondiging van staatssecretaris Martin van Rijn dat de persoonlijke verzorging niet overgeheveld wordt naar de Wmo maar naar de zorgverzekeringswet heeft tot vreugde bij de thuiszorginstellingen en de zorgverzekeraars geleid. De gemeenten zijn boos en teleurgesteld.
Rekening persoonlijke verzorging afgewenteld op premiebetaler

Deze boosheid is begrijpelijk. Doordat er op de persoonlijke verzorging maar 15 procent en op de begeleiding en huishoudelijke hulp respectievelijk 25 en 40 procent, moeten de gemeenten nu relatief veel meer gaan bezuinigen op hun Wmo-uitgaven. De gemeenten zijn echter niet de grootste verliezers bij deze ommezwaai van de staatssecretaris. Er is nog een groep die hiervan de dupe wordt: de premiebetaler. Overheveling van de persoonlijke verzorging naar de zorgverzekeraars is veel duurder dan overheveling naar de gemeenten. De rekening van de overheveling van de persoonlijke verzorging naar de Zvw wordt afgewenteld op de burger.

Met de overheveling van

15
41

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.