Saneringsfonds nodig voor vastgoed in de ggz

‘In jouw laatste boek praat je makkelijk over ambulantisering van de geestelijke gezondheidszorg. Je hebt wel gelijk: we kunnen veel meer bedden afstoten. Met dezelfde omzet zouden we meer mensen met psychische problemen kunnen helpen. Maar ons vastgoed hangt als een molensteen om onze nek. We hebben 24-uurs-opnamen nodig om onze hypotheken af te lossen.’
Guus Schrijvers

Deze terechte reactie kreeg ik het afgelopen jaar meer dan eens van ggz-directeuren op lezingen die ik hield. Zonder aparte financiële regelingen om het ggz-vastgoed te saneren, komt er van die ambulantisering weinig terecht. En zullen er in 2016 en 2017 faillissementen komen van ggz-instellingen die eigenlijk best goed worden bestuurd.

Overbodig vastgoed
Daarom stel ik als eerste punt voor de zorgparagraaf van de verkiezingsprogramma’s 2017-2021 voor: ggz-instellingen kunnen een beroep doen op een in te stellen saneringsfonds om overbodig vastgoed af te stoten, bijvoorbeeld tegen een lagere prijs dan de aanschafwaarde.
Voor de ouderenzorg is zo’n saneringsfonds niet nodig.

0
53

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.