Steven Keating: ‘Delen van data redde mijn leven’

In 2014 werd bij Steven Keating een hersentumor ontdekt, zo groot als een hockeybal. Hij stelde zich de vraag: hoe wil ik behandeld worden? Door zijn eigen medische data online te delen, ontving hij waardevolle informatie en advies die hem hielpen zelf sturing te geven aan het behandeltraject.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Steven Keating
Foto: Steven Keating

‘Van jongs af aan ben ik altijd enorm nieuwsgierig geweest. Ik was zo’n jongetje dat rookbommen maakte in de kelder en radio’s ontleedde om te kijken hoe ze werkten. Op mijn vijfde wist ik al dat ik later naar Massachusetts Institute of Technology (MIT) wilde. Gelukkig wist ik mijn droom waar te maken: jaren later begon ik als student Mechanical Engineering aan MIT. Een walhalla voor een leergierige persoon zoals ik. Overal waren onderzoeksprojecten waaraan je deel mocht nemen, veelal met een vergoeding.

Scan van mijn hersenen
In 2007 werd er voor een onderzoek naar angst een scan van mijn

3
232

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

  1. Dit is een schoolvoorbeeld van knip- en plakjournalistiek. Op de website van Philips Health Index staat woord voor woord dezelfde tekst als in bovenstaand artikel. In de link "geïnterviewd." onder het artikel kom je op de genoemde website van Philips. Het was al opvallend dat er geen journalist/redacteur onder stond die verantwoordelijk is. Philips is een verdienmodel aan het opzetten op basis van patiëntendata. Zorgvisie bewijst kritiekloos lippendienst aan de multinational.

  2. Lees alle reacties
  3. Inderdaad een mooi pleidooi voor het delen van Medische gegevens.
    In Nederland kan dat ook al. Zowel via de huisartspraktijk als via het patiëntportaal zelf.
    CitoLive wordt door mijn huisarts gebruikt, zelf werk ik met CitoView+ het patiënt portaal.
    Erg handig allemaal. Ik bepaal zelf wie met medisch dossier mag inzien.

  4. Een terecht pleidooi voor het delen van informatie. Deze geschiedenis is indrukwekkend genoeg om dat te bepleiten, wellicht wat te indrukwekkend. Voor een professional zijn er in deze ziektegeschiedenis een aantal onwaarschijnlijkheden en overdrijvingen te lezen. Dat zou de discussie op dit belangrijke onderwerp niet nodig moeten hebben. Doet de redactie ook aan fact check?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.