Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Te vroeg voor time-out thuiszorg

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Heeft de thuiszorg een time-out nodig? Als het aan bestuurder Hans Buijing van brancheorganisatie BTN ligt wel. Hij waarschuwt dat driekwart van zijn leden binnen twee jaar failliet kan gaan als de zorgverzekeraars niet ophouden met het inkopen van wijkverpleging tegen scherpe kortingen. De thuiszorgorganisaties geven ook aan dat het aantal cliënten blijft stijgen en dat ze nu al door de afgesproken produktieplafonds heen schieten.
Eric Bassant

De voorspelling van Buijing is gebaseerd op een enquête van twee weken geleden. In een vraaggesprek met EO radioprogramma “Dit is de dag” schildert Buiing een somber beeld voor ouderen in lege plattelandsgebieden. Die zouden wel eens geen zorg kunnen krijgen als de enige aanbieder van thuiszorg daar het onderspit delft. De voorman trekt de populistische kaart om via de publieke opinie zijn gelijk te halen. Eerder al vroeg ActiZ aandacht voor de problematiek. De thuiszorginstellingen vinden dat de rekening van de bezuinigingen te eenzijdig bij hen wordt neergelegd doordat zij moeten blijven doorleveren. Schrikbeeld is de bezuiniging van 100 miljoen euro op de wijkverpleging die voor 2016 is aangekondigd. Overleg met staatssecretaris Van Rijn en een debat in de Kamer hebben niets tastbaars opgeleverd. Van Rijn wil, heel begrijpelijk, eerst de cijfers afwachten voordat hij beslissingen neemt om opnieuw het ingezette beleid bij te sturen. De kunst voor hem is om druk op de ketel te houden zodat traditioneel werkende thuiszorgorganisaties worden gedwongen nieuwe organisatievormen te kiezen. Al dan niet daartoe gestimuleerd door zorgverzekeraars zoals Zilveren Kruis die op zoek zijn naar innovatieve manieren van contracteren om de zorg te verbeteren en bijvoorbeeld meer aan preventie te doen. Een innovator als Jos de Blok gaf onlangs aan dat de nieuwe inkoopmethode van Zilveren Kruis te drastisch is. Hij wil dat partijen meer tijd krijgen om zich aan te passen. Een grote partij als bijvoorbeeld Careyn ziet nu zijn hele bedrijfsmodel onderuit gaan en is, ook heel begrijpelijk, naar de rechter gestapt om de verzekeraar terug te fluiten.

Gezonde thuiszorgsector

De verzekeraar heeft zorgplicht voor zijn verzekerden, dus daar hoort de verantwoordelijkheid voor een gezonde thuiszorgsector neergelegd te worden. En de verzekeraar heeft helemaal geen belang bij een grootschalige faillissementsgolf onder de zorgaanbieders want dan valt er niets meer in te kopen. De staatssecretaris heeft ook geen belang bij een faillissementsgolf. En de BTN ook niet want dan blijven er geen leden over. Om een lang verhaal kort te maken. Er wordt nu moord en brand geroepen maar voor een time-out in de vorm van ander beleid of het afblazen van bezuinigingen is het veel te vroeg.

Thuiszorg

Nieuws, achtergronden en opinie over de thuiszorg. Thuiszorg is verzorging en verpleging die bij cliënten thuis wordt geleverd. De artikelen gaan over verpleging, verzorging en huishoudelijke hulpen, vaak in combinatie met de zorghervorming.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.