Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuisschoongemaakt.nl

Massaontslag. Dat is de titel van de weblog die ik vorig jaar november schreef over ontwikkelingen in de thuiszorg. De verwachting was toen dat er in 2013 tussen de 30.000 en 50.000 banen in de extramurale zorg zouden verdwijnen.
Thuisschoongemaakt.nl

Gelijk al in de eerste maand van dit jaar lijkt deze voorspelling waarheid te worden. Zo maakte de Amsterdamse thuiszorginstelling Cordaan vorige week vrijdag bekend dat zij haar huishoudelijke hulpen geen vaste contracten meer zal geven. Na drie maal verlenging van het contract, is het exit voor de hulpen. ‘Gezien de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet op hulp bij huishouden kan Cordaan dit perspectief niet bieden’, verklaart de organisatie.

Axxicom Thuishulp
Diezelfde dag meldt Axxicom Thuishulp dat het zich terugtrekt uit negen gemeenten in de regio Nijmegen. Reden: Axxicom hanteert een te hoog tarief. Dat doet het bedrijf naar eigen zeggen omdat de medewerkers meer ervaring hebben én langer in dienst zijn. De uurlonen van die medewerkers liggen daardoor hoger dan de uurlonen in de organisaties die nu de aanbesteding in de regio hebben gewonnen: TSN, Vérian en T-zorg. Als deze winnaars zulke lage tarieven bieden betekent dat vast dat zij de (te dure) medewerkers van Axxicom niet zullen overnemen.

Zelf oplossen
Ik kan nog meer voorbeelden noemen van gemeenten waar de werkgelegenheid in de thuishulp in gevaar komt. Maar ik kan de zaak ook van de andere kant bekijken. Dat is de kant van het kabinet dat af wil van de te ver doorschoten professionalisering in de zorg. Hulp en steun horen we gewoon zelf aan onze naasten te geven in plaats van door grote bedrijven of gemeenten te laten doen. Dit doet me denken aan burgerinitiatieven als thuisafgehaald.nl. Dat is een door burgers opgezette site waar mensen eten, dat ze zelf hebben gekookt, kunnen aanbieden in hun buurt. Het werkt als een trein en wijkbewoners komen nog eens bij elkaar over de vloer. In zo’n informele sfeer kunnen straks ook al die massaal ontslagen thuishulpen aan de slag. Alleen nog even de site inrichten: thuisschoongemaakt.nl.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.