Tien jaar Zvw laat zwakke plekken zien

Tien jaar geleden werd de Zorgverzekeringswet (Zvw) ingevoerd. Deze mijlpaal is een goed moment om de stand van zaken op te nemen: wat heeft de Zvw ons gebracht? Is het zorgstelsel beter af met de Zvw of schiet de Zvw tekort?

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
1_Wim-Groot_450.jpg

Een manier om de prestaties van de Zvw te beoordelen is te kijken naar de publieke belangen die de Zvw beoogt te borgen. Deze publieke belangen zijn het garanderen van toegankelijke zorg van goede kwaliteit tegen een betaalbare prijs. De WRR onderscheidt naast publieke belangen waarvoor de overheid garant dient te staan ook maatschappelijke belangen. Maatschappelijke belangen zijn belangen waarvan de borging voor de samenleving als geheel gewenst is. Hierbij kunnen we denken aan keuzevrijheid, transparantie en legitimiteit.

Transparantie kwaliteit blijft achter
Als we de drie publieke belangen – toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid – in ogenschouw nemen, concluderen we dat

0
133

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.