Waar blijft het beleid voor chronische zorg?

Over de periode 2003-2013 stegen de kosten van chronische zorg van 25,0 miljard naar 43,8 miljard euro. Dat is een stijging van 74 procent. Voor de kortdurende zorg bedroeg dat percentage 31 procent. Voor alle kosten van de gezondheidszorg was de groei 48 procent. Deze percentages leverde het RIVM op verzoek van ondergetekende. Een verzoek dat iedereen had kunnen doen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Guus-Schrijvers300.jpg

Het aandeel van de chronische zorg in de totale kosten bedroeg in 2013 46 procent. Dat was in 2003 39 procent. Die percentages verschillen per financieringsbron. Bij de Zorgverzekeringswet in 2013 ging 44 procent van de uitgaven naar chronische zorg. Voor de AWBZ bedroeg dat percentage 73 procent. Voor de Wmo en andere wetten die met belastinggeld werken, was dat in dat jaar 29 procent.

Chronische zorg
In 2013 bedroegen de kosten van chronische zorg 43,8 miljard euro. Dat staat boven in deze column. Van deze kosten nemen de bekende chronische aandoeningen 56 procent in: diabeteszorg 1,8 miljard euro; dementie

4
188

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. In nieuw beleid voor de chronische zou meer focus op preventie en op vroegtijdige signalering van verergering van de klachten moeten zijn. Dit is in bepaalde regionen in Spanje effectief gebleken. Een speciaal opgeleide verpleegkundige is de casemanager van de chronische patiënt. Deze ziet toe op resultaten van zelfassessment door de patiënt en neemt de regie in de multidisciplinaire afstemming en behandeling. Ook heeft deze casemanager contact met de plaatselijke overheid. Er wordt namelijk van uitgegaan dat de sociale omstandigheden (sociaal netwerk, financiën, huisvesting) van de patiënt van invloed is op zijn ziektebeloop. Wat je verder ziet is dat gezondheidsinstellingen en overheid de krachten bundelen om door middel van gezamenlijke en eenduidige communicatie een gezonde leefwijze te propageren.

  3. Over enkele jaren is half Nederland chronisch ziek. De vraag is ook nog eens goed te kijken naar het getal van 5,3 miljoen chronisch zieken en de gehanteerde definities. Het moet niet zo zijn dat er onnodig geld verspild wordt. De farmaceutische industrie is hier 'dol' op.

  4. Onder de heldere maar schrikbarende cijfers, die Schrijvers boven water haalde, ligt nog wel het feit dat de maatschappij niet in staat is haar preventie op orde te krijgen. Het loslaten van de ooit goed geborgde hygiëne rond houding en bewegen bij het kind en het toegenomen ( verkeerde) zitten zal de incidenties van chronische aandoeningen, waarvoor we later hulp zoeken , alleen maar doen stijgen . Dit volgens het zelfde RIVM. De pathogenese tussen zitten een aandoeningen weer met de anatomie en fysiologie in de hand snappen is het begin van goede preventie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.