Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

WMO: harde wetten van de markt

De aanbesteding van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) door gemeenten lijkt nergens op. Of toch wel: zij roept nostalgische herinneringen op aan de roestige doortrapper waarop ik veertig jaar geleden heb leren fietsen. Bij gebrek aan een rem moest ik het geval altijd tegen een muur tot stilstand brengen.
WMO: harde wetten van de markt

Grossieren in kapotte knieën

Met de vliegende WMO-start van 1 januari 2007 in zicht grossieren gemeenten, zorgaanbieders, thuiszorgmedewerkers en zorgvragers in kapotte knieën.

Maatschappelijke onrust

Al of niet gelukte aanbestedingen. Demonstraties. Rechtzaken. Juridische haarkloverijen. Alle maatschappelijke onrust ten spijt: de Wet maatschappelijk ondersteuning is niet te stuiten. Geen enkele rem heeft tot dusverre grip op het vehikel, dat per 1 januari 2007 officieel de baan op gaat. Het wegdek ligt wel al bezaaid met slachtoffers. Gemeenten. Thuiszorgbedrijven . Thuiszorgmedewerksters. Zorgvragers vrezen het ergste.

Aanbesteding overdoen

De wetten van de markt. Van horen zeggen kennen gemeenten die wel. Maar wat is de praktijk toch weerbarstig. De rechter heeft tal van buitengesloten partijen in het gelijk gesteld. Gevolg is dat gemeenten de aanbesteding moeten overdoen .

Wet op de overgang van ondernemingen

Vakbonden pleiten voor toepassingen van de wet op de overgang van ondernemingen. Dit om te voorkomen dat duizenden medewerksters hun baan en rechtspositie verliezen. Overigens blijven ze niet passief aan de kant staan, maar gaan ze de straat op om te demonstreren.

Kwaliteit leveren tegen bodemprijs

Thuiszorgaanbieders die niet meedoen aan de prijzenoorlog, hebben het nakijken. Maar de winnaars hebben ook een probleem. Wie kwaliteit kan leveren tegen een bodemprijs, krijgt de klus. Maar moet vervolgens hard knijpen om de kosten naar beneden te brengen. Of reserves aanspreken, in navolging van de zorgverzekeraars die vorig jaar hun marktaandeel hebben vergroot dankzij premiedumping en nu miljoenenverliezen lijden.

Snel leren fietsen

De Wet maatschappelijk ondersteuning schept veel maatschappelijke onrust. Een rem zit er niet op. Dus moeten alle betrokkenen snel goed leren fietsen.

Door: Ruud Koolen

Ruud, ik ben het helemaal met je eens: als er geen rem op de Wmo-fiets zit, moeten de betrokkenen snel goed leren fietsen. Het probleem met die fiets van jou was dat er geen rem op zat. Dan kan je in ieder geval nog ergens komen. Als op die fiets ook nog een stuur ontbreekt, is dat een stuk lastiger. Dan moeten ze ook nog zonder handen leren fietsen. Ik hoop dat het licht het in ieder geval nog doet….

Fons Hopman woensdag 29 november 2006

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.