Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverzekeraar Achmea imiteert Pyrrhus

"Nog één zo'n overwinning en het is afgelopen met mij!" Koning Pyrrhus schoot het Zuid-Italiaanse Tarente te hulp en versloeg de Romeinen in twee veldslagen. Zure overwinningen, want de taaie vijanden gaven zich niet gewonnen.

Marktwerking gezondheidszorg

In de oorlog om de zorgconsument lijkt zorgverzekeraar Achmea de tragische held Pyrrhus achterna te gaan. En dat terwijl de marktwerking in de gezondheidszorg voor Achmea zo vrolijk begon met een grote overwinning.

Collectieve contracten

Dankzij een rijk gevulde oorlogskas sleurde Achmea de meeste collectieve contracten – premiereductie tien procent, weet u nog wel – binnen van alle concerns. Dat zou de concurrentie mores leren.

Thuiszorg krijgt tik

Vorige week deelde Achmea nog een ferme tik uit aan de thuiszorg. In strijd met de oorlogsregels zouden zorgaanbieders tientallen miljoenen euro’s achterover drukken. Het onderliggende onderzoek en rekenwerk heeft het bedrijf overlegd aan de minister. De FIOD-ECD en de Nederlandse Zorgautoriteit zoeken uit of er sprake is van malversaties.

Actiz en concurrentie reageren

Wat doen de tegenstanders? Brancheorganisatie Actiz protesteert tegen dit zoveelste voorbeeld van ongenuanceerde berichtgeving over de branche. Verder zit de thuiszorg angstvallig stil tijdens het scheren.

Concullega’s uit de verzekeringswereld achten zich allerminst verslagen. Onafhankelijk waarnemer Independer stelt vast dat de kleinste zorgverzekeraars het beter doen dan de grote concerns . Zo speelt DSW met verve David tegen Goliath. Bestuurder Chris Oomen is een slimme rekenaar en presenteert als eerste de nieuwe zorgverzekeringspremie. DSW-klanten betalen weliswaar iets meer, maar zijn wel positief over de verleende service. Oomen hoeft geen medewerkers op straat te zetten.

Verliezers marktwerking

En dan komt ineens het bericht dat Achmea per maand 15 miljoen verlies lijdt en een op de drie werknemers gaat ontslaan. Als gevolg van de premieoorlog staan bij zorgverzekeraars 4000 banen op de tocht.

De echte verliezers bij Achmea: 1200 werknemers die op zoek moeten naar een nieuwe baan. En dan hebben we het nog niet gehad over de honderdduizenden verzekerden die met angst en beven wachten op een beter serviceniveau en de bekendmaking van een hogere verzekeringspremie.

Ach Mea Assurantia hergroepeert zich voor de volgende veldslag. Maar waar zijn de manschappen gebleven?

Door: Ruud Koolen

test

testt vrijdag 20 april 2007

Moedig van de nieuwe bestuursvoorzitter om gelijk bij binnenkomst de koe bij de horens te vatten en de strijd aan te gaan met de concurrenten. Hopelijk krabben alle besturen van zorgverzekeraars zich nu even achter de oren voor ze weer een concurrerende prijs onder de kostprijs in de markt gaan zetten. De hele grote zorgverzekeraars hebben het nu al moeilijk met het handhaven van een redelijk serviceniveau. Word ik volgend jaar verder geautomatiseerd?

rjmoeke dinsdag 17 oktober 2006

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.