Bluiminck: Verdeel budget langdurige zorg met persoonsvolgende bekostiging

Deze zomer werd een streep gezet door het nieuwe model dat de NZa had ontwikkeld voor de verdeling van het budget voor de langdurige zorg. De nadelen waren te groot. Vooral de gehandicaptenzorg kwam er met het nieuwe verdeelsysteem te slecht vanaf. Frank Bluiminck van de VGN over de mislukking en hoe het nu verder moet.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
gehandicapten gehandicaptenzorg VWS
Foto: VGN

Vorig jaar lag het klaar. Het nieuwe model dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) had ontwikkeld om het landelijke budget voor de langdurige zorg – gehandicaptenzorg, ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg – beter over de 32 zorgkantoorregio’s te verdelen. Het huidige model uit 2009 was vooral gebaseerd op de zorgvraag uit het verleden. Het ministerie van VWS vroeg de NZa een nieuw systeem te ontwerpen. De sector keek mee. ‘Het is gebruikelijk dat bij dit soort processen overleg is met zorgkantoren, zorgaanbieders en cliëntorganisaties’, vertelt Frank Bluiminck, die als directeur van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) aan de overlegtafels over het nieuwe

0
644

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.