Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Boete voor bedrijven die medische gegevens lekken’

Mark van Dorresteijn
De PvdA en GroenLinks willen dat bedrijven die laks omgaan met gevoelige informatie, hoge boetes kunnen krijgen van het College Bescherming Persoonsgegevens.
‘Boete voor bedrijven die medische gegevens lekken’

Dat stellen de partijen nadat bekend werd dat medische en persoonlijke gegevens van meer dan 300.000 mensen maandenlang op straat hadden gelegen door een beveiligingslek in Humannet van IT-bedrijf VCD.

Waarde van privacy

Kamerlid Attje Kuiken van de PvdA noemt de manier waarop overheid en bedrijven soms met persoonlijke gegevens omgaan schandelijk en pleit via Twitter voor het uitdelen van boetes. Ook Arjan El Fassed van GroenLinks is voorstander van een fikse prent voor overtreders. ‘De waarde van privacy moet echt snel omhoog’, vindt hij.

Verantwoordelijkheid

Het CDA wil opheldering over de kwestie en vraagt een brief van minister Edith Schippers van VWS. Kamerlid Pieter Omtzigt wil vooral graag weten wie er verantwoordelijk en aansprakelijk is voor het datalek bij VCD. Dezelfde vraag stelt hij over het elektronische patiëntendossier, dat in de maak is om zorgverleners medische dossiers van patiënten in te kunnen laten zien. (ICTzorg – Foto: ANP)

3 REACTIES

  1. Let wel: Onze vertegenwoordigers in het EU-parlement zijn door de slappe knieën gegaan; ons eigen parlement is er niet aan te pas gekomen. Alsof dat wat had uitgemaakt overigens.
    Zelf geloof ik veel meer in structurele auditing door een Rekenkamer-achtige organisatie, die dan wel sanctioneringsbevoegdheid dient te hebben (en dan niet alleen financieel). Kan niet alleen naar beveiliging gekekenen worden, of privacy, maar ook naar het in de hand houden van IT-kosten en de (in)effectiviteit van veel overheids IT-vernieuwingsprogramma’s. Nu kunnen falende managers van dat soort programma’s gewoon doorgaan zonder consequenties.

  2. Lees alle reacties
  3. De waarde van privacy moet omhoog. En dat zegt onze volkvertegenwoordiging in dezelfde week dat ze een overeenkomst met de VS hebben gesloten over het delen en opslaan van allerlei gegevens van vliegpassagiers. En wat de denken van de lakse houding van onze volksvertegenwoordigers ten aanzien van de anti-piraterij wetgeving. Dit lijkt wel een overheid met een MPS stoornis.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.