Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Borst en Gaemers: ‘Extra geld naar wijkverpleging’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Hugo Borst en Carin Gaemers vinden het onbegrijpelijk dat het vorige kabinet heeft bezuinigd op de wijkverpleging. ‘Er moet zeker extra geld naar wijkverpleging.’
hugo borst carin gaemers
Hugo Borst en Carin Craemers. Foto: ANP-Remko de Waal

Dat zeggen Gaemers en Borst in een interview in Zorgvisie magazine.

Borst en Gaemers volgen de besteding van het extra geld voor verpleeghuiszorg nauwgezet. Het is lastig om er een goed beeld van te krijgen, want verpleeghuizen krijgen het extra geld via een verhoging van de tarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hoe ze het besteden, valt pas echt te zeggen als de jaarverslagen verschijnen waarin ze de uitgaven over 2018 verantwoorden. Die verschijnen pas in juni 2019.

Terug bij af in verpleeghuis De Hofstee

In De Hofstee in Rotterdam, de locatie van Laurens waar de moeder van Borst woont, valt nog niet veel te merken van het extra geld, stelt Borst. ‘We zijn eigenlijk terug bij af’, vertelt hij in het mei-nummer van Zorgvisie Magazine. Door een tekort aan personeel op een zaterdag in maart sprong hij samen met zijn vrouw en twee andere mantelzorgers bij op de woongroep van zijn moeder. Borst gaf bewoners te eten en gaf aandacht. Hij kalmeerde een agressieve bewoner van een andere woongroep, omdat hij de ‘gebruiksaanwijzing’ van die man kent.

Wijkverpleging in Manifest Scherp op Ouderenzorg 2.0

Borst en Gaemers overwegen een 2.0-versie van het Manifest Scherp op Ouderenzorg. Als die er echt komt, zal de wijkverpleging daar zeker onderdeel van uitmaken. ‘Het is prachtig dat er veel geld naar de verpleeghuizen gaat, maar krankzinnig dat je inlevert bij de wijkverpleging’, zegt Borst. Dat de wijkverpleging ontbreekt in hun manifest, was een bewuste keuze. Gaemers: ‘Ik weet hoe bestuurders denken en doen. Als we ook maar iets fouts hadden gezegd over wijkverpleging, hadden ze ons vanaf de enkels afgebrand.’

Bezuinigen op wijkverpleging is niet logisch

De bezuinigingen van het vorige kabinet op de wijkverpleging vinden ze niet logisch. Gaemers heeft zich de laatste maanden verdiept in de wijkverpleging: ‘Als je als overheid beslist mensen langer thuis te laten wonen, ontstaat er een zwaardere zorgvraag, niet alleen in het verpleeghuis maar ook thuis. Als je toch op de wijkverpleging bezuinigt, zoals het vorige kabinet heeft gedaan, denk je niet helder. Er moeten ook extra geld naar de wijkverpleging.’

Financiële gevolgen kwaliteitskader wijkverpleging

De komende weken maakt Gaemers een rondje langs politici, brancheorganisaties, de NZa en het Zorginstituut Nederland. Onder begeleiding van Vilans gaat ze binnenkort met Borst in gesprek met zorgverzekeraars over wat zij kunnen bijdragen aan een versterking van de wijkverpleging. Op korte termijn gaan Borst en Gaemers hun manifest dan ook niet aanpassen. Gaemers wil ook afwachten wat de financiële gevolgen zijn van het nieuwe kwaliteitskader wijkverpleging. Veldpartijen hebben dit op 1 mei ingeleverd bij het Zorginstituut. Maar helemaal af is het nog niet. Voor het meten van ervaringen van patiënten willen de veldpartijen op 1 juli een plan van aanpak maken. Pas als het Zorginstituut het kader goedkeurt, kan het in werking treden. De bedoeling is dat de politiek dan beslist over eventueel extra geld. Gaemers en Borst zullen een vinger aan de pols houden bij dat debat. Als dat niet de goede kant opgaat, komt er een nieuwe versie van het manifest. Lees hier het hele interview in het Zorgvisie magazine digitaal.

1 REACTIE

  1. Het gaat nooit wat worden met de ouderenzorg vrees ik. De zorg moet radicaal anders. Marktwerking heeft teveel schade aangericht. De zorg zal echt meer collectiever ingericht moeten voor worden en niet op basis van een verdienmodel. En uiteraard: meer salaris voor verpleegkundigen en verzorgenden. Zolang medisch specialisten het voor elkaar krijgen om boven de balkenendenorm te verdienen en verpleegkundigen en verzorgenden krijgen er nauwelijks iets bij (ondanks het tekort) dan is er heel wat mis in de zorg in deze maatschappij. Maatschappelijk moeten we een andere vraag stellen: hoeveel waarde hechten we nu echt aan verpleegkundige zorg en mag dat wat kosten?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.