Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Brandweer en ambulancezorg kunnen samen’

Mark van Dorresteijn
Brandweer en ambulancezorg moeten met elkaar worden geïntegreerd. Dat stelt brandweercommandant Elie van Strien van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) in bezuinigingsplannen in opdracht van de twintig gemeenten in de veiligheidsregio.
'Brandweer en ambulancezorg kunnen samen'

Beide disciplines moeten veel meer van elkaars expertise gebruikmaken. Zo kan volgens Van Strien de chauffeur van een brandweerwagen ook op een ambulance rijden, omdat beiden vooral zijn opgeleid om onder druk en stress snel op locatie te zijn. Andere ideeën in het plan zijn onder meer een blusmotor, een snel interventieteam en de bezetting meer toespitsen op piektijden.

Combinatie brandweer en ambulance

Hij benadrukt dat brandweermensen niet opeens ook verpleegkundige worden en andersom. “Los van het feit dat verpleegkunde een niet te onderschatten opleiding is, kun je brandweermensen dat niet gaan opleggen.” Een combinatie ziet hij wel bij het opzetten van snelle interventieteams. Zo’n team van wellicht twee mensen zou naar zijn idee best kunnen bestaan uit een brandweerman en een ambulancemedewerker. Van Strien wijst op de Verenigde Staten waar de combinatie van brandweer en ambulance al gebruikelijk is.

Slimmer omgaan met de ruimte

Ook wil hij slimmer omgaan met vierkante meters, zeker in een tijd dat de overheid flink moet gaan bezuinigen. “Het is toch vreemd dat er brandweerkazernes zijn en ook nog eens aparte garages voor ambulances. Die kunnen makkelijk worden samengevoegd”, meent Van Strien, die vooral wil inzetten op vernieuwende acties in plaats van bezuinigingen en ombuigingen.

Combineren van werkvelden

De brandweer in de regio moet in totaal 4,2 miljoen bezuinigen. Daardoor verdwijnen er mogelijk zeventig arbeidsplaatsen en worden meerdere kazernes gesloten. Voor Van Strien staat wel vast dat de veiligheidsregio steeds meer een geïntegreerd bedrijf wordt. De klassieke werkvelden zoals brandweer, ambulance, meldkamer en crisisbeheersing moeten in elkaar opgaan. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Aanbesteding ambulancezorg definitief van tafel

Rapid Responder versterkt ambulancepost Friesland

Niet marchanderen met ambulancezorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. ambulance en brandweer kan niet samen hou daar wel even rekening mee ze zijn apart en blijven apart ze hebben ze alleen nodig als men ze niet uit huis kunnen komen met de patiënt en verder horen ze apart te blijven er is altijd wat te mekkeren ik van dat dit niet goed maakt het toch niet zo moeilijk mens laat het svp toch zo de pati:ent weet ook niet meer waar ze aan toe zijn en kijk svp niet naar een ander en hou het bij je zelf zo dat is wel even gezegt.

  2. Lees alle reacties
  3. Daar gaan we weer, een manager die naar de VS kijkt voor voorbeelden… dat is bij het samenvoegen van de meldkamers ookal zo’n succes geworden, not!
    In de VS is de organisatie van brandweer en ambulancezorg heel anders geregeld dan in NL! Accepteer dat eens, meneer van Strien!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.