Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Britse kindersterfte twee keer hoger

Redactie Zorgvisie
Door een gebrek aan specialisten en huisartsen die zich hebben verdiept in kindergeneeskunde, sterven dagelijks vijf Britse kinderen die wel degelijk geholpen hadden kunnen worden. De kindersterfte is in Groot-Brittannië daarmee twee keer hoger dan in andere Westerse landen, schrijft de Britse zondagskrant The Observer.
Britse kindersterfte twee keer hoger
Foto: ANP Photo

De kinderen overlijden door aandoeningen als astma, hersenvliesontsteking of longontsteking, omdat de nationale gezondheidszorg voor kinderen slecht is georganiseerd, zegt de voorzitter van het Koninklijke College voor Kindergeneeskunde, Hilary Cass. Ze roept op tot een drastische hervorming van de gezondheidszorg, waarbij ziekenhuizen moeten centraliseren om vermijdbare sterfgevallen te voorkomen.

Vermijdbare sterfgevallen

Cass haalt cijfers aan van de Wereldgezondheidsorganisatie, waaruit blijkt Groot-Brittannië jaarlijks 2000 vermijdbare sterfgevallen van kinderen onder de 14 telt. In Frankrijk is dat de helft (962) en ook Duitsland (815), Italië (683) en Spanje (545) blijven daar ver bij achter.