Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Britse patiënten kijken EPD niet in

Annelies Vermeulen
Slechts 60 patiënten per maand kijken in Groot-Brittannië hun EPD in. De laatste cijfers laten zien dat bijna niemand interesse heeft in de medische gegevens in het EPD. Dat meldt ehealthinsider.
Britse patiënten kijken EPD niet in

Het zogenaamde HealthSpace werd in 2007 gelanceerd door de Labour-regering. In meer dan drie jaar hebben echter slechts 3000 patiënten hun dossier ingezien, zo maakte het Britse ministerie voor Volksgezondheid bekend.

Systeem

Het systeem, waarmee artsen en patiënten medische gegevens kunnen inzien, is tot nu toe erg beperkt. Het registratiesysteem zou bovendien te ingewikkeld zijn. Patiënten moeten lijfelijk aanwezig zijn om de registratie te completeren en hebben een login-kaart nodig om het EPD te kunnen gebruiken. De nieuwste aanpassing van HealthSpace wordt een online registratiemogelijkheid en een authentificatieservice. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Tien procent Amerikaanse artsen gebruikt EPD

Zweden gaat live met online EPD

Britse verpleegkundigen geloven niet in EPD

8 REACTIES

 1. Word het niet eens tijd dat we de medische noodzaak loskoppelen van de politieke redenen om een EPD te willen hebben. Mijn inziens beoogt de politiek heel iets anders met het EPD dan de medici. Een EPD waar privacy gewaarborgd is, alleen zorgverleners toegang hebben en de politiek, verzekeraars etc met hun handen af moeten blijven. Dit kan rekenen op steun en interesse van de gewone burger.

 2. Lees alle reacties
 3. QUOTE “Het systeem is nog beperkt en het registratiesysteem bovendien te ingewikkeld.” Mogelijk beiden consequentie van een voorzichtig beleid waar zo hard om geroepen wordt. Dat getuigt van genuanceerder benadering van de uitdaging die “informatie-uitwisseling in de zorg” heet, dan de meeste commentaren op dit bericht tot nu. Ik ken het onderzoek niet maar om nu eenvoudigweg te concluderen dat wanneer er weining door patienten gekeken wordt, de interesse in de eigen medische gegevens nul is getuigt zo op het eerste oog van een met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid beperkt vermogen om causaliteit aan te tonen.

 4. Voor mij ook belangrijke redenen om deelname aan EPD af te wijzen.
  De IT is zeker nog niet een volwassen industrie.
  Er wordt wat afgerotzooit met dit soort belangrijke gegevens.
  En ja, we gaan naar een maatschappij waar alles zichtbaar wordt, maar dan ook alles. Zolang bepaalde delen van de maatschappij zich hier nog buiten kunnen houden, is er sprake van ongelijkwaardigheid.
  In zo’n maatschappij hoeven mijn gegevens niet op “straat” te liggen.
  Het argument: “je kunt een papieren dossier ook inzien” klopt maar zeer beperkt.
  Papieren dossiers van 10 patiënten zijn niet te dragen.
  Een USB stick met gegevens van 100.000 patiënten weegt niets.
  De schade is vele malen groter.
  Een aantal incidenten uit de praktijk heeft dit al bewezen.

 5. EPD kan (binnen een organisatie) voor de kwaliteit van de zorg wel degelijk een winst zijn. Dossier niet meer zoek, alle gegevens toegankelijk, eenduidig vastgelegd en geintegreerd vanuit verschillende behandelaren en betrokkenen (geen afzonderlijke deelplannen meer waar samenhang in ontbreekt).
  Een papieren dossier kan door passanten geopend en bekeken worden zonder dat ze deze te hoeven openen met een wachtwoord.

 6. Het zal een hoop clienten van de Zorg een “Worst “wezen wat met hun/haar informatie gebeurd.
  Hackers komen overal in . Info van de Overheid; Belastingdienst; Waarde huis / Waarde auto ; etc. alle info is toegankelijk. Zie Jaarverslagen van de ZorgInstellingen. Mijn Voorzitter v/d RvB rijdt een Mercedes Break , en wat dan nog ? Zijn Inkomen is ook bekend ; etc. . Wij leven in een Transparante Wereld met Wicki Leacks. Wij moeten als Samenleving wennen , dat alles “zichtbaar” is met Google.!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.