Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bruins wil meer transparantie in kwaliteitszorg

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Minstens de helft van de uitkomstinformatie van medisch specialisten moet in 2022 beschikbaar zijn. Dat is het voornemen van Bruno Bruins, minister van Medische Zaken. Kwaliteitsinformatie moet daarmee transparanter worden voor zorgverleners en patiënten.
Bruno Bruins
Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg, ANP/Remko de Waal

Bruins neemt met deze doelstelling het stokje over van zijn voorganger Edith Schippers. Zij riep 2015 uit tot het jaar van de transparantie en wilde tempo maken met het beschikbaar stellen van uitkomstinformatie. Eind 2016 bleek er echter nog weinig sprake te zijn van een transparante medische ziekenhuiscultuur. Nederland zou daarmee op andere Westerse landen achterlopen.

Transparantie

De minister wil dat in 2022 ten minste 50 procent van de kwaliteitsinformatie beschikbaar wordt gesteld. Dat meldt Bruins in een brief over de stand van zaken in de kwaliteitszorg. Zorginstituut Nederland is met deze doelstelling aan de slag gegaan en werkt onder meer samen met bestuurders, professionals en patiënten. De samenwerkende partijen zijn diverse acties gestart om zorg transparanter te maken voor patiënten, verzekeraars en zorgverleners. Daarnaast wordt er gebrainstormd over de vraag welke aandoeningen van uitkomstinformatie beschikbaar gesteld wordt.

Subsidieregeling

Kwaliteitsinformatie van medisch experts moet bijdragen aan gezamenlijke besluitvorming tussen patiënten en zorgverleners. Daarbij is het nodig dat informatie in de spreekkamer beschikbaar en toegankelijk is. Bruins wil een project starten om te onderzoeken hoe de kwaliteitsinformatie het best ingezet kan worden en wat het effect daarvan op de zorgkwaliteit is. Het Zorginstituut krijgt een subsidieregeling van 5 miljoen euro. Het instituut gaat met het budget projecten ontwikkelen die de transparantie in de zorg vergroten.

Resultaatgericht

Door het beschikbaar maken van medische resultaten, kunnen zorgverleners zich meer richten op de uitkomst van een behandeling. Bruins ondersteunt daarbij zorgverzekeraars en zorgaanbieders die afspraken willen maken. Uitkomsten vormen daarbij de basis voor de vergoeding. Een recent voorbeeld hiervan is Menzis, die met dertig ziekenhuizen en zbc’s een driejarig contract heeft afgesloten. Menzis verzoekt de deelnemende zorgaanbieders om inzicht te bieden in de geleverde kwaliteit. Menzis heeft daarbij bundelafspraken gemaakt, waarbij het gehele behandeltraject vooraf als één bedrag wordt betaald. De prikkel om (te) veel zorg te leveren wordt hiermee bij zorgaanbieders weggenomen. Ook stimuleert dit het voorkomen van complicaties.

Goede ict-systemen zijn essentieel voor een efficiënte uitwisseling van behandelingsinformatie. Bruins is daarom van plan te investeren in softwaretoepassingen voor data-uitwisseling.

Regeldruk

De minister gaat de uitvoering van het programma monitoren om medische informatie transparanter te maken. Regeldruk staat hierbij ook op de agenda. ‘Dit programma is niet geslaagd als het niet heeft bijgedragen aan een verlaging van de ervaren regeldruk’, aldus Bruins. De minister vermeldt daarbij niet hoe hij de regeldruk wil verlagen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.