Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brussel belemmert Wmo-subsidie

De Wmo-subsidieregeling die ontslagen in de thuiszorg moet voorkomen, is nog steeds niet rond. Het aanvullen van het loon van thuishulpen kan volgens Europese regelgeving worden aangemerkt als staatssteun en is daarom niet toegestaan.

De Tweede Kamer wil dat er, net als vorig jaar, een subsidieregeling komt om ontslagen in de thuiszorg te voorkomen. Thuiszorgaanbieders die door de Wmo-aanbestedingen in ernstige financiële problemen komen, kunnen een beroep doen op die regeling om personeel om te scholen of om het loon aan te vullen ter compensatie van de lage Wmo-tarieven die sommige gemeenten hanteren.

Europese regelgeving

Het ministerie van VWS, werkgevers en de vakbonden onderhandelen al wekenlang om juridisch een waterdichte regeling te ontwerpen. De moeilijkheid daarbij is dat financiële steun aan thuiszorgorganisaties volgens Europese regelgeving kan worden gezien als staatssteun. Als Brussel dat doet, moeten werkgevers de ontvangen subsidie achteraf terugbetalen.

Noodzakelijke regeling

Volgens werkgeversorganisatie ActiZ is het noodzakelijk dat “de regeling er snel komt en dat een substantieel deel beschikbaar is voor loonsuppletie”. Dit jaar is er 40 miljoen euro gereserveerd om de arbeidsmarktgevolgen van de Wmo op te vangen. Vorig jaar was dat 20 miljoen euro, maar daarvan is uiteindelijk maar 11 miljoen besteed. Van de 39 thuiszorginstellingen kregen 21 een afwijzing. Volgens het ministerie omdat ze niet op tijd een complete aanvraag hadden ingediend. Van de aanvragen was 44 procent voor loonsuppletie, 24 procent voor omscholing en 15 procent voor outplacement. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Kamer steunt plan voor Wmo-wijziging

Busemaker past Wmo aan

‘Gemeenten zitten op 200 miljoen Wmo-geld’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.