Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Budgethouders de dupe van Wmo’

Mensen met een persoonsgebonden budget dreigen volgens budgethoudersvereniging Per Saldo de dupe te worden van de Wmo. Staatssecretaris Bussemaker van VWS maant gemeenten rekening te houden met het compensatiebeginsel.

Alle budgethouders die thuiszorg inkopen vallen vanaf 1 januari 2008 onder het Wmo-regime, omdat het overgangsrecht Wmo op die dag is beëindigd. Voor veel pgb-houders betekent de overgang van de AWBZ naar de Wmo een achteruitgang. Vaak worden zij geconfronteerd met een teruggang in het aantal uren dat is geïndiceerd en krijgen ze eenvoudige huishoudelijke hulp (HH1) in plaats van uitgebreidere thuiszorg (HH2). Daar komt bij dat de tarieven bij gemeenten vaak lager liggen dan in de AWBZ.

Bussemaker waarschuwt gemeenten

Staatssecretaris Bussemaker waarschuwt gemeenten in een brief dat budgethouders bij een cumulatie van deze effecten mogelijk niet meer in staat zijn om voldoende zorg in te kopen. Ze wijst erop dat de Wmo wettelijk voorschrijft dat burgers die kiezen voor een pgb daarmee vergelijkbare hulp moeten kunnen inkopen als zij die kiezen voor zorg in natura. Ze schrijft erop te vertrouwen dat gemeenten passende maatregelen nemen om tegemoet te komen aan het beginsel van keuzevrijheid en het compensatiebeginsel.

Per Saldo: eigen bijdragen te hoog

Budgethoudersvereniging Per Saldo stelt dat pgb-houders de dupe dreigen te worden van de Wmo. “De eigen bijdragen zijn te hoog”, zegt directeur Aline Saers. Veel gemeenten hanteren een eigen bijdrage van honderd procent. In de AWBZ was die maximaal zestig procent. In de praktijk betekent dit dat mensen met een jaarinkomen van meer dan zo’n 20.000 euro geen pgb meer kunnen krijgen.

Lang wachten

Een bijkomend probleem is dat budgethouders lang in onzekerheid verkeren over de hoogte van hun eigen bijdrage. Het komt regelmatig voor dat mensen pas na een half jaar te horen krijgen dat de eigen bijdrage honderd procent is en dan alles terug moeten betalen.

Een ander probleem is dat de tarieven voor de huishoudelijke hulp in veel gemeenten zo laag zijn, dat burgers geen thuiszorgorganisaties kunnen vinden die het werk willen doen. Voor de HH1 geeft tachtig procent van de gemeenten een lager tarief dan 15,50. Dat was het tarief dat in de AWBZ gold voor alfahulpen. Bij dat tarief is rekening gehouden met de extra kosten die pgb-houders maken voor werkgeverslasten en werknemersverzekeringen. Volgens Per Saldo is 15,50 een bodemprijs. Voor de HH2, de meer complexere thuiszorg, vindt Per Saldo 20 euro minimaal. Maar liefst 87 procent van de gemeenten zit daaronder. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Links:

‘Gemeenten frustreren pgb in Wmo’

Bussemaker past pgb-regeling aan

Pgb slokt groeiruimte AWBZ op

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.