Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Buitenlandse thuiszorgaanbieder welkom op Nederlandse markt

Mark van Dorresteijn
Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten ziet geen reden om de buitenlandse zorgaanbieder Home Instead Senior Care op de Nederlandse markt te weigeren. Dat laat ze weten in antwoord op Kamervragen van Renske Leijten (SP).
Buitenlandse thuiszorgaanbieder welkom op Nederlandse markt

Leijten vroeg zich af of een grote zorgmultinational thuishoort in de Nederlandse zorg. Maar het feit dat de buitenlandse partij vestigingen heeft in vijftien landen, noemt de staatssecretaris geen reden om het bedrijf de toegang tot de Nederlandse zorg te ontzeggen. Ook vindt ze het een positieve ontwikkeling wanneer cliënten uit voldoende aanbod kunnen kiezen voor de zorg die het beste bij hen past.

Home Instead Senior Care

Home Instead Senior Care wil in Nederland een franchiseketen opzetten voor niet-medische thuiszorg. Gaan de plannen door dan zou dat de eerste keer zijn dat een grote buitenlandse partij actief wordt op de Nederlandse markt voor thuiszorg. De Amerikanen mikken vooral op die diensten uit de markt waar cliënten zelf voor moeten betalen. De zorg kan variëren van gezelschap houden, taxiservice naar de dokter tot koken en huishoudelijk werk. Het is een markt die ook al door Nederlandse zorgaanbieders wordt bediend. Op dit moment zijn de Amerikanen nog op zoek naar een Nederlandse ondernemer die de overkoepelende keten in Nederland moet opzetten.

Nederlandse wetgeving

In de Kamervragen vreest Leijten de import van onderbetaalde buitenlandse arbeidskrachten, uitbuiting van zorgmedewerkers en financieel wanbeleid. Om deze angst weg te nemen stelt Veldhuijzen van Zanten dat “de regels die van toepassing zijn op zorgaanbieders met een buitenlandse moedermaatschappij dezelfde zijn als de regels die van toepassing zijn op zorgondernemers met een Nederlandse moedermaatschappij”. Het bedrijf valt daarmee ook onder het toezicht van de IGZ, NZa en NMa.

Interesse

Het is nog niet bekend hoeveel gemeenten en zorgkantoren interesse hebben getoond voor de Amerikaanse franchiseketen of andere buitenlandse zorgondernemers. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.