Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bureaus Jeugdzorg te traag met indicaties

Kinderen belanden op wachtlijsten doordat (her)indicatieprocedures bij de Bureaus Jeugdzorg (BJZ) vertraging hebben opgelopen. Dat blijkt uit de meldactie van Per Saldo over wachtlijsten voor het persoonsgebonden budget (pgb).
Bureaus Jeugdzorg te traag met indicaties

Veel ouders hebben via de monitor van Per Saldo gemeld dat herindicaties voor hun kinderen te laat of nog niet zijn afgegeven door BJZ. De belangenorganisatie voor pgb-houders Per Saldo startte de meldactie vorige week na het bevriezen van het pgb door demissionair minister Ab Klink. “Per Saldo vindt de wachtlijsten onacceptabel en dringt er bij de zorgkantoren en het ministerie van VWS op aan dat er voor deze groep een oplossing komt”, staat in een persverklaring van de organisatie.

Aanvraag pgb

Een van de voorbeelden die in de verklaring worden genoemd zijn de ouders van een zoon met lichamelijke en psychische beperkingen die sinds januari bezig zijn met de aanvraag van een pgb. “Zij werden van het kastje naar de muur gestuurd. Het CIZ zei alleen een indicatie te mogen afgeven voor de lichamelijke beperkingen. Voor de geestelijke beperkingen werden zij in april doorgestuurd naar BJZ. Pas ergens mei konden ze hier terecht, waarna ze de twee indicaties naar het zorgkantoor stuurden voor de aanvraag van een pgb. Van het zorgkantoor kregen ze bericht dat ze maar één indicatie mochten ‘inleveren’ en dat BJZ het werk over moest doen en één indicatie voor zowel de lichamelijke als de geestelijke beperkingen moest afgeven. Om een lang verhaal kort te maken, voordat ze de juiste indicatie van BJZ hadden was de wachtlijst voor het pgb een feit.”

Zorg in natura

Volgens Per Saldo laten andere signalen uit de monitor zien dat passende zorg in natura als alternatief voor pgb niet verkrijgbaar is, waardoor bijvoorbeeld gezinnen ernstig in de problemen komen. “Aanbieders van zorg in natura kampen ook met wachtlijsten. Ook zijn er voorbeelden van mensen die al geruime tijd bezig zijn om vanuit zorg in een instelling naar zorg met een pgb thuis te komen. Ze hebben al een heleboel geregeld en krijgen nu ineens te horen dat dit door de pgb-stop niet door kan gaan.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Thomashuizen gered van pgb-stop

Moties in aantocht over pgb-stop

Jaarlijkse verassing: de pgb-groei

Per Saldo dreigt met rechter vanwege bevriezen pgb

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.