Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Burgers gaan minder betalen voor langdurige zorg

In de vandaag verschenen begroting van het ministerie van VWS staat hoe de 3,5 miljard voor langdurige zorg precies wordt uitgegeven. We gaan minder Wlz-premie betalen dan we aan AWBZ-premie uitgaven.
Burgers gaan minder betalen voor langdurige zorg
Foto: ANP XTRA Roos Koole

Iedereen betaalde via het loonstrookje tot en met 2014 ongeveer 13 procent van het inkomen aan de AWBZ. Met de transitie van de langdurige zorg wordt dat anders. Een deel van de langdurige zorg gaat over naar gemeenten en zorgverzekeraars en de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz) vervangt de AWBZ. Dit heeft tot gevolg dat vanaf 2015 werknemers via hun loonstrookje ongeveer nog 10 procent betalen voor langdurige zorg.

Curatieve zorg

Tegenover de relatieve meevaller voor de langdurige zorg staan ontwikkelingen in de curatieve zorg. De zorgpremie gaat met 120 euro per jaar stijgen en voor 2015 komt de premie dan uit op 1200 euro per jaar. Daarmee stijgt de premie met een percentage van maar liefst 11,1 procent. Concurrentie tussen zorgverzekeraars kan er nog wel voor zorgen dat de premie bij verzekeraars lager uitvalt. Omdat de premie volgens de raming van het kabinet met 11,1 procent stijgt, is het echter onwaarschijnlijk dat de zorgpremie in 2015 niet stijgt. Bovendien zal het eigen risico in 2015 met 15 euro stijgen naar 375 euro.

Werkenden

Al met al betekent het dat werkenden er over het algemeen licht op vooruit gaan. In de meeste gevallen een of twee tientjes per maand. Dit geldt niet voor alleenverdieners, dat wil zeggen waar één partner niet werkt. Zij gaan er op achteruit. Ook de groep die in totaal tussen 25.000 en 40.000 verdient, ziet zijn koopkracht dalen. Dat komt doordat de zorgtoeslag bij dit inkomen sneller wordt afgebouwd.

Twee tientjes per maand

Werkende alleenstaande ouders gaan er op vooruit, en soms fors. Bij minimumloon komen koopkrachtstijgingen van meer dan 150 euro per maand voor. De meeste mensen in de bijstand krijgen te maken met een koopkrachtachteruitgang van enkele euro’s per maand. Voor alleenstaande ouders in de bijstand met 1 kind kan dit twee tientjes per maand zijn. Paren in de bijstand met 2 of meer kinderen, de kwetsbaarste groep, gaan er wel licht op vooruit.

Ouderen

Voor ouderen met alleen AOW of een klein pensioen blijft de koopkracht redelijk op peil. Ouderen met een hoger inkomen leveren wel in, tussen de tien en vijftig euro per maand. Bij huishoudens met zorgkosten, die een eigen bijdrage Wmo betalen, is een grotere koopkrachtdaling zichtbaar dan bij huishoudens zonder zorgkosten. Dat wordt veroorzaakt doordat per 1 januari 2015 de Wtcg-korting van 33 procent op de eigen bijdrage voor zorg zonder verblijf wordt afgeschaft. Voor lagere inkomens betekent dat een koopkrachtdaling van ongeveer 0,5 procent. Voor hogere inkomens daalt de koopkracht harder doordat de eigen bijdrage inkomensafhankelijk is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.