Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker gaat gemeenten dicht op de huid zitten

Staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid gaat gemeenten die niet of nauwelijks de mogelijkheid bieden om huishoudelijke hulp te betalen via het persoongebonden budget (pgb), dicht op de huid zitten.

VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg kwam donderdag in overleg met de Tweede Kamer met een lijst van gemeenten die niet of nauwelijks mogelijkheden bieden voor cliënten van de thuiszorg om de huishoudelijke hulp met hun pgb te betalen. Bussemaker zei deze vorm van ‘naming and shaming’ wel over te willen nemen om gemeentes aan te sporen beter met pgb’s om te gaan.

Te veel rompslomp

Sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) op 1 januari zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de huishoudelijke hulp in de thuiszorg. Deze kunnen klanten in natura krijgen van een zorginstelling of met een pgb gaan inkopen. Volgens de wet zijn gemeentes verplicht deze keuze aan te bieden, maar de Tweede Kamer maakt zich zorgen over signalen dat veel gemeenten dit niet doen omdat dat te veel rompslomp met zich meebrengt. Sommige gemeenten proberen zelfs klanten van de thuiszorg ertoe te bewegen af te zien van een pgb, zegt Miltenburg. (ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

‘Opnieuw meer geld voor pgb’s’

Gemeenten betalen hulp nog niet uit

Websites:

Jet Bussemaker

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.