Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker: geen klantenstops in thuiszorg

Staatssecretaris Bussemaker van VWS ontkent dat er klantenstops in de thuiszorg zijn. Dat zei ze woensdagavond in een spoeddebat met de Tweede Kamer.

Het debat was aangevraagd door Agnes Kant (SP).

Klantenstop in Friesland

Zij had alle zorgkantoren nagebeld om te vragen of er problemen waren. Het zorgkantoor in Friesland heeft al een klantenstop, aldus Kant. Ook de twee grootste thuiszorgorganisaties van Nederland, Meavita Nederland en de Evean Groep, meldden deze week dat er grote knelpunten aankomen. Meavita wil in augustus een klantenstop instellen.

Geen meldingen bij NZa

Maar volgens Bussemaker klopt die informatie niet. Ze wijst erop dat thuiszorginstellingen en zorgkantoren die hun zorgplicht niet kunnen nakomen, zich moeten melden bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die heeft geen recente meldingen gekregen.
In mei schatte de NZa in er voldoende geld was om de vraag naar thuiszorg uit te voeren. Vergeleken met 2006 is er dit jaar 250 miljoen extra beschikbaar om de toegenomen zorgvraag op te vangen. In juli is er een nieuwe contracteerronde. Op zijn vroegst eind augustus zal de NZa met de volgende rapportage komen.

Herhaling van zetten

Kant vreest een herhaling van zetten. Ze verwacht dat er net als vorig jaar klantenstops ontstaan door “financieel gesteggel”. De SP kreeg in het debat steun van de PVV en VVD. Anouchka van Miltenburg (VVD) vroeg zich af waarom Bussemaker wacht met ingrijpen tot de knelpunten er echt zijn, terwijl ook Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zegt dat die er komen. “De zorgkantoren en ZN zitten er met hun neus boven op. Waarom anticipeert de staatssecretaris niet wat meer?”

Knelpunten 2006

Kant wil daarnaast dat de NZa haar huiswerk over doet. Ze stelt dat de NZa haar kamerbreed gesteunde moties over de knelpunten in 2006 niet goed heeft uitgevoerd. “De NZa is een soort doos van Pandora die zelf anders beslist.”

Die moties moesten garanderen dat thuiszorginstellingen die extra zorg leverden die ook vergoed krijgen. Maar doordat de NZa knelpunten eng definieerde, is dat niet in alle gevallen gebeurd, aldus Kant. Zo is extra zorg aan mensen die al zorg kregen niet vergoed. Dat geldt ook voor extra zorg die sneller dan de Treeknorm is geleverd. Kant wil dat dit alsnog gebeurd. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.