Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker past Wmo aan

Staatssecretaris Bussemaker van VWS gaat de Wet maatschappelijke onderneming (Wmo) aanpassen. De wijziging van de wet komt vrijdag aan de orde in de ministerraad.

Wat de wetswijziging precies behelst wil het ministerie niet zeggen. Het voorstel wordt eerst in de ministerraad behandeld.

Gemeenten houden 200 miljoen over

Veel thuiszorginstellingen zijn door de Wmo in de financiële problemen gekomen. Gemeenten hanteren veel lagere tarieven dan in de AWBZ. Ook indiceren ze voornamelijk goedkope huishoudelijke zorg, waarvoor vast personeel van thuiszorgorganisaties te duur is. Uit een raming van het ministerie blijkt dat gemeenten 200 miljoen overhouden aan Wmo-geld.

Thuiszorg stapt over op alfahulpen

Veel thuiszorgorganisaties snijden in de kosten. Ze ontslaan personeel en stappen massaal over op alfahulpen. Bussemaker maakt zich zorgen over de arbeidsmarktgevolgen van de Wmo, zo zei ze vorig najaar in een overleg met de Tweede Kamer. Ze wil personeel behouden voor de zorg en vindt dat zorgmedewerkers alleen op basis van vrijwilligheid moeten kunnen kiezen voor alfahulpen. Volgens de vakbonden wordt er in de praktijk wel degelijk druk uit geoefend.

Bijeenkomst Publicarea

Bij een bijeenkomst over de Wmo in Noord-Kennermerland die het adviesbureau Publicarea op 15 januari organiseerde, kondigde Bert Holman, projectleider Wmo van het ministerie van VWS, al een wetswijziging aan. Bussemaker zou het ‘mens-volgt-werk’-principe in de Wmo willen laten opnemen. Maar een VWS-woordvoerder laat weten dat dit niet helemaal klopt.

Minimumtarief

De vakbonden en de SP vinden dat de staatssecretaris een minimumtarief voor de Wmo moeten vaststellen, waarmee thuiszorgorganisaties in staat zijn om de cao toe te passen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.