Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Buurtzorg India gaat van start

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Buurtzorg Nederland gaat in zee met de Indiase instelling Edugreen om het concept van zelfsturing te verspreiden over heel India. Directeur Jos de Blok was in India voor de ondertekening van het contract voor Buurtzorg India.
Jos de Blok (rechts) bij de lancering van Buurtzorg India.
Jos de Blok (rechts) bij de lancering van Buurtzorg India.

Buurtzorg en Edugreen, een Indiase organisatie die is gespecialiseerd in het selecteren, werven en opleiden van verpleegkundigen, hebben in 2017 een pilot gedaan. Twee teams van verpleegkundigen waren actief in Calcutta, de hoofdstad van de provincie Bengalen. Ze hebben geëxperimenteerd met zelfsturing volgens het concept van Buurtzorg.

Buurtzorg-franchise

Dat is zo goed bevallen dat ze de samenwerking intensiveren. De partijen hebben een contract ondertekend voor een Buurtzorg-franchise, net zoals Buurtzorg dat al in andere landen heeft gedaan. Jos de Blok was bij de lancering van Buurtzorg India in Calcutta op 17 januari. ‘Namens de provincie Bengalen waren de ministers van Financiën en Volksgezondheid aanwezig. De Nederlandse ambassadeur heeft bemiddeld’, vertelt De Blok vanuit India. ‘Nu gaan we naar de wijken in andere steden.’

Buurtzorg India

Na Bengalen wil Buurtzorg India in heel India actief worden. Buurtzorg heeft al franchises in onder meer China, Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Zweden en Amerika. In 2015 was De Blok mee met handelsmissie naar Azië, met de Koning en oud-staatssecretaris Martin van Rijn van VWS. De Blok benadrukt dat de buitenlandse activiteiten niet draaien om winst en extra omzet. Buurtzorg doet dat om andere landen te helpen bij het leveren van betere zorg tegen minder kosten, volgens het concept van zelfsturing van Buurtzorg.

De Blok heeft op zijn reis gezelschap van onder andere de Nederlandse wetenschapper Sharda Nandram, werkzaam bij Nyenrode Business Universiteit. Zij schreef onder meer het boek Organizational Innovation by Integrating Simplification, Learning from Buurtzorg, verschenen bij Uitgeverij Springer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.