Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Buurtzorg Nederland draait pilot met nieuw wijkverpleegkundig informatie systeem

Mario Gibbels
Buurtzorg Nederland is de eerste thuiszorgorganisatie die gaat werken met een nieuw wijkverpleegkundig informatie systeem (WIS) van Ecare Services. Het nieuwe systeem ondersteunt wijkverpleegkundigen bij het signaleren van problemen, het kiezen van interventies en het vaststellen van de resultaten van die interventies. Hierdoor kan het systeem ook gebruikt worden voor onderzoek naar de effectiviteit van de zorg.

Projectcoördinator voor het nieuwe WIS bij Buurtzorg Nederland is Kety de Kwaasteniet. Zij vertelt dat de wijkverpleegkundige met behulp van het WIS allereerst de zorgbehoefte van de patiënt in kaart brengt. Vervolgens adviseert het systeem uit zichzelf op basis van wat de wijkverpleegkundige invult, een aantal mogelijke interventies. De wijkverpleegkundige houdt periodiek bij wat de resultaten zijn van de gekozen interventies.

De Kwaasteniet: “Het lijkt heel logisch dat je systematisch bekijkt wat er aan de hand is, vervolgens bepaalt wat je gaat doen om ten slotte te bekijken wat de effecten hiervan zijn. Zo leren de wijkverpleegkundigen het ook in hun opleiding. Echter de huidige systemen in de thuiszorg zijn vooral gericht op de financiering van de zorg en gaan uit van de indicatie en de tijd die daarvoor staat. Dat houd je als wijkverpleegkundige bij.”

Tijdens de pilot hebben de wijkverpleegkundigen van Buurtzorg Nederland eerst op papier geoefend. De Kwaasteniet: “Op die manier begin je met de inhoud. We hebben dat nu drie maanden gedaan, en je ziet dat de motivatie van de wijkverpleegkundigen toeneemt. In eerste instantie was er wel enige weerstand. Medewerkers vroegen zich af waarom ze dat allemaal moesten invullen. Maar nu beginnen ze steeds meer te beseffen dat ze met dit systeem een veel completer beeld van de patiënt krijgen en ook veel bewuster kiezen voor bepaalde interventies en kunnen volgen wat de resultaten hiervan zijn.”

De Kwaasteniet gaat ervan uit dat met de introductie van de digitale versie van het systeem er een enorme tijdswinst valt te behalen. “Veel gegevens zitten al in het systeem, de wijkverpleegkundige hoeft alleen nog maar een aantal zaken aan te klikken. Bovendien gaat het WIS het huidige papieren zorgdossier vervangen.”

Binnenkort gaan de eerste wijkverpleegkundigen van start met de digitale versie van het nieuwe systeem. De Kwaasteniet verwacht dan niet zozeer inhoudelijk commentaar maar vooral op- en aanmerkingen over de vormgeving en het gebruikersgemak van het systeem. Als de pilot met de digitale versie van het nieuwe WIS goed verloopt, verwacht De Kwaasteniet dat in de loop van 2010 heel Buurtzorg Nederland met het nieuwe systeem werkt. (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.