Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Buurtzorg staat model voor thuiszorg

Mark van Dorresteijn
Het nieuwe kabinet stelt de werkwijze van Buurtzorg Nederland model voor de rest van de thuiszorg. Dat valt op te maken uit de conceptregeer- en gedoogakkoorden van VVD , CDA en PVV .
Buurtzorg staat model voor thuiszorg

De conceptregeer- en gedoogakkoorden stellen dat de zorg aan mensen meer op buurt- en wijkniveau moet worden georganiseerd. “De huisarts en de wijkverpleegkundige moeten daarin centraal staan. De schaal van de zorginstellingen moet terugkeren naar de menselijke maat.” Om de problemen in de thuiszorg op te lossen – kwaliteitsverlies, vergrijzing,

stijgende kosten en gebrek aan personeel – zouden zorginstellingen Buurtzorg Nederland als voorbeeld moeten nemen, valt uit de akkoorden op te maken.

Buurtzorg

Buurtzorg is effectiever, het aantal uren per cliënt per jaar is lager, de doorlooptijd is korter en de hoeveelheid ongeplande zorg is lager. Naast ‘beter’ is Buurtzorg ook ‘goedkoper’, staat in beide akkoorden. De richting van het nieuwe kabinet lijkt uit de koker van de PVV te komen. Het partijprogramma spreekt zich uit voor kleinschalige buurtzorg. PVV-Kamerlid Fleur Agema heeft vorig jaar een motie ingediend om de hele thuiszorg volgens het concept van Buurtzorg te laten werken.

Kleinschalig wijkgericht werken

ActiZ, de brancheorganisatie voor verpleging en verzorging, steunt de richting van het nieuwe kabinet. “Wij zijn voorstander van kleinschalig wijkgericht werken”, verklaart woordvoerder Pauline Fuhri. “Niet de omzet, maar wat goed is voor de cliënt moet centraal staan. Voor de financiering van de zorg zou het goed zijn als cliënten zelf de zorg kunnen inkopen met een persoonsvolgend budget in plaats van zorgkantoren. Cliënten moeten kunnen kiezen en het geld volgt hen.” Jos de Blok, directeur van Buurtzorg Nederland, verwacht dat het volgende kabinet zal streven naar een nieuwe manier van financieren die instellingen prikkelt tot effectiviteit in plaats van productie.

Resultaten

“Zorgverzekeraars kunnen met hun zorginkoop ander gedrag tot stand brengen en kijken welke behandelingen tot de beste resultaten leiden. Ze kunnen eisen stellen over de deskundigheid van het in te zetten personeel en kijken naar de doorlooptijd van behandelingen.”

Samenstelling peroneel

Een groot verschil tussen traditionele thuiszorginstellingen en Buurtzorg is de samenstelling van het personeel. Bij Buurtzorg is tweederde van het aantal werknemers wijkverpleegkundige. Het gemiddelde voor de thuiszorg ligt op 11,4 procent. Dat blijkt uit de vorige week gepresenteerde benchmark Transitie naar toekomstbestendige zorg, die accountantskantoor PwC in opdracht van ActiZ heeft gemaakt. Pauline Fuhri van ActiZ wijst erop dat Buurtzorg het voordeel heeft gehad om een nieuwe organisatie van de grond af aan op te bouwen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Balkenende prijst Buurtzorg Nederland in toespraak

‘Thuiszorg intimideert overstappers naar Buurtzorg’

‘Buurtzorg heeft geen goudenhanddrukmanagers’

Gezocht: Zorgmanager en Talent van het jaar 2011

De inschrijving voor Zorgmanager en Talent van het jaar 2011 is weer gestart.
Meer over de procedure.

12 REACTIES

 1. Buurtzorg klein en kleinschalig?
  Als je bij collega’s niet goed ligt kun je verdwijnen,zelfsturend noemen ze dat!
  Ook zijn clienten als krenten,de beste worden uit de pap gehaald.
  Buurtzorg kleinschalig? Zorgpensions,een eigen opleiding( buurtzorgacademie) GGZ zorg.
  Bij 1 client wel het ene been ACt willen zwachtelen maar de steunkous voor het andere been aan een andere thuiszorg organisatie overlaten. De zorg in een Hospice geheel overnemen en hierdoor de clienten verplichten zorg van Buurtzorg te accepteren in de laatste fase van hun leven.Andere thuiszorgorganisaties zijn daar niet meer welkom.

 2. Lees alle reacties
 3. Buurtzorg is een aardig concept; helaas is informatie niet volledig; teams in mijn omgeving (ik ben wijkvp bij reguliere instelling), werken met 1 wv, 1 vp, en meerdere IGers. als je bij Buurtzorg aan de slag wil dien je er toch zeker 6 dagen + nachten van “te zijn”.Bovendien is 24-uurs zorg niet te leveren.Die zorg mogen de reguliere instellingen invullen.

 4. Het viel me op het kaartje van Nederland al op dat er in Brabant zo weinig Buurtzorg afdelingen zijn.! Weet je denk ik waarom.? Omdat hier goed geoutilieerde en georganiseerde zorginstellingen werkzaam zijn die alle kritiek aankunnen en werken met kleinschalige teams die gemotiveerd werken. Ik vraag mij werkelijk af hoe allerlei diciplines bij vele diverse clienten worden gecoordineerd door Buurtzorg. of worden overal “bovenmatig’ gestudeerden en opgeleidenen ingezet die veel meer per uur kosten dan het PGB(=mijn budget)budget het toelaat…
  organisatorisch moet volgens mij daar iets ontzettend fout zitten..!!! Als ik een verzorgende nodig hb ga ik toch niet een (dure) verpleegkundige vragen voor mijn verzorging.????

 5. Buurtzorg red zich door allerhande “slimme” afspraken met het zorgkantoor nu tot en met 2011 erg goed, de hebben 100 % CTG waar anderen met veel minder genoegen moeten nemen. Daarnaast schrijven ze alles maar dan ook werkelijk alles bij de client Declaraties schrijven met een vork heet dat.
  Knap dat Jos “de babbelaar” iedereen zo idolaat heeft voor zijn werkwijze dit terwijl het via omwegen handen vol geld kost…
  Buurtzorg is helemaal niet de efficiente kleinschalige organisatie die men voorspiegeld… Ik weet het uit eerste hand, mensen het is niet wat het lijkt !

 6. ik doe de opleiding v-ig. voor een opdracht kwam buurtzorg in mij op, ik ben me er verder in gaan verdiepen. het klinkt zo super, maar ook te super. 2/3 wijkverpleegkundigen in de thuiszorg….. ik werk al in een klein team, met 1 a 2 wijkverpleegkundigen per dag. verder werken er 1 verpleegkundige, 3 v-ig, en 2 verzorgende. Waarom 1 a 2 wijkverpleegkundige: doodsimpele reden, er is niet voor 5 wijkverpleegkundigen werk op hun niveau…. v-ig en verzorgenden zijn noodzakelijker, hoe stom het ook klinkt. Maar het bovenstaande verbaast me wel. Er is toch een indicatie van het CIZ? hoe kan er dan 36 uur op 2 klanten geschreven worden? Bijzonder!!!

 7. Ook ik moet gewoon eerlijk zijn het is drama bij BUURTZORG NEDERLAND van JOS DE BLOK. Ik herken me helemaal in de reacties hierboven. Ik vroeg mij af hoe het kan dat nieuwe zorgteams bij de opstart het eerste jaar hun contracturen 36 uur per week declareren terwijl ze… 2 cliënten hebben ( buurtzorg Rotterdam bijvoorbeeld) dat zijn 32 onproductieve uren per week!! DAT KAN NIET!! Ik vermoede al langer oneerlijke concurrentie. Uiteindelijk ben ik erachter gekomen. 1. Heel veel teams schrijven hun reistijd op naam van de client 2. Buurtzorg geeft heel veel door op de extra en speciaal producten aan het zorgkantoor. Vaak 40 procent van de pv boeken ze op pv speciaal of extra en dit tarief is gelijk aan het vp tarief en dat voor een steunkous!!! Ik heb het kantoor mee geconfronteerd dat dit niet eerlijk en fraude is. Toen kreeg van een collega zelfs nog meer info …. Buurtzorg krijgt al vanaf 2006 ook nog eens het maximum haalbare tarief! Maximum CTG tarief terwijl de concurrent vaak veel lager zitten! Ze had betekend dat buurtzorg meer dan 15 miljoen euro teveel had gekregen vanaf 2006 tov andere zorgaanbieders en tov het werk de acties bij de client. FRAUDE dat geld moet terug NU. Sorry dat ik zo fel ben maar het raakt me gewoon diep in mijn hart. De cliënten betalen veels te veel voor de zorg. Het is 1 grote leugen en Jos de Blok moet eerlijk zijn!

 8. Het sterke van buurtzorg is dat de sturing op de organisatie vanuit de werkvloer komt en ondersteund wordt door de top van het bedrijf.
  Nu willen ze (lees regering) de werkwijze weer van bovenaf opleggen. Voor je het weet zijn er beleidschrijvers, stuurgroepen en projectorganisatie weer bezig om het idee uit te werken.

 9. zo doen we dat in nederland: eerst zetten we de wijkverpleging in de uitverkoop en maken hem kapot, dan loopt de helft van de verpleegkundigen weg bij de organisaties die de wijkverpleging gekocht en vermarkt hebben, en dán gaan we zeggen dat het allemaal zoals buurtzorg moet. Waarom niet gewoon toegeven dat die absurde uitverkoop een giga blunder was, en ons de ruimte bieden om gewoon weer zelf de regie over de uitvoering van ons werk terug te geven, en dan graag met behoud van ons team verzorgende, dat zich de blubbers werkt om al die steunkousen aan en uit te doen, en de mensen lekker schoon in de bus naar de dagopvang te krijgen,
  Is getekend: een verpleegkundige in de wijk.

 10. Buurtzorg is een succes door de betrokkenheid van de mensen maar ook door de sponsoring door de overheid (gratis publiciteit en innovatiesubsidie). Voorts richt zij zich op een niche in de markt. De productie-aantallen geeft Buurtzorg helaas niet prijs (moet wel). De omzet van € 40 miljoen is niet representatief voor de thuiszorgsector als geheel (circa € 3-5 miljard). Ik hoop dat buurtzorg bijdraagt aan een betere thuiszorg. Helaas eindigt succes vaak in een strijd om de ‘macht’.
  Ik wordt bang als ik de outlook 2010 lees. De omzet moet met € 80 miljoen toenemen in één jaar. Hoe lang is dit nog menselijk en kleinschalig?

 11. Ik ben heel erg te spreken over het concept van Buurtzorg. Toch vind ik het niet realistisch dat de hele thuiszorg naar dit model om gevormd zou moeten worden. Buiten de tekorten aan wijkverpleegkundigen die hierboven al geschetst zijn, heb je te maken met een bepaalde mentaliteit van medewerkers die noodzakelijk is om zo zelfsturend te kunnen functioneren. Juist verpleegkundigen en verzorgenden die met deze mentaliteit voelden zich tot nu toe aangetrokken tot Buurtzorg. Het vergt heel veel verantwoordelijkheidsgevoel en flexibiliteit en dit ben ik in de praktijk als wijkverpleegkundige en later teammanager in de reguliere thuiszorg helaas bij lang niet elke medewerker tegengekomen.

 12. Het concept van Buurtzorg is een goed concept dat navolging verdient. Veel organisaties maken al een stap in die richting. In het artikel wordt een vergelijking gemaakt voor het aandeel wijkverpleegkundigen in het personeelsbestand. Vraag is of het bij de vergelijking gaat om dezelfde soorten zorg dat geboden wordt. Daarnaast: als alle zorgaanbieders werken met 2/3 wijkverpleegkundigen, stevenen we op een enorm tekort aan wijkverpleegkundigen af. Met anderzijds een overschot aan verzorgenden/verpleegkundigen op mbo-niveau. Een tussenweg lijkt me alleen al vanuit de arbeidsmarkt nodig.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.