Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Cao-acties dreigen in gehandicaptenzorg

De vakbonden AbvaKabo FNV, NU’91 en FBZ gaan actie voeren voor een nieuwe CAO Gehandicaptenzorg. Ze verwijzen het CAO-akkoord dat de werkgeversorganisatie VGN sloot met de vakbond CNV naar de prullenbak.

De VGN en de CNV kwamen samen op 5 februari al tot overeenstemming. “Een aanfluiting”, vindt Jan Kramer, CAO-onderhandelaar van de FNV AbvaKabo, omdat de VGN de vakbonden AbvaKabo FNV, NU’91 en FBZ (Federatie van beroepsorganisaties in de zorg) negeert, terwijl die samen een veel groter deel van de werknemers vertegenwoordigen. De VGN heeft die vakbonden opgeroepen zich bij het akkoord met de CNV aan te sluiten. Die vinden echter dat het akkoord een achteruitgang in arbeidsvoorwaarden betekent. Kramer wijst erop dat de kortere werkweek van 55-plussers zonder overgangsregeling wordt afgeschaft.

Persoonlijk budget

Ook moeten werknemers 22 uur vakantie inleveren. Het geld dat hiermee gemoeid is, gaat in een persoonlijk budget dat werknemers naar eigen inzicht kunnen besteden aan onder meer scholing of vrije tijd. Maar volgens Kramer is het nog maar de vraag of de fiscus hiervoor toestemming geeft. Ook is de zeggenschap over het persoonlijke budget niet goed geregeld. “Werknemers moeten over de besteding onderhandelen met hun werkgever. Daar zitten ze niet op te wachten.”

Jongeren naar gehandicaptenzorg

Verder willen de bonden dat werkgevers grotere contracten voor jongeren afspreken, omdat de huidige 20-uurs contracten niet voldoende zijn voor een zelfstandig bestaan. Kramer: “Anders kiezen jongeren niet voor de gehandicaptenzorg.” De loonsverhoging van 3,5 procent over 14 maanden die VNG en CNV hebben afgesproken, vormt niet het grootste struikelblok, aldus Kramer.

Petitie aan VGN

Op 23 maart overhandigen de vakbonden een petitie aan de VGN, waarin ze oproepen de CAO-onderhandelingen te heropenen. De bonden peilen de bereidheid onder leden voor werkonderbrekingen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Lastige cao-onderhandelingen verwacht in gehandicaptenzorg

CNV bereikt cao-akkoord gehandicaptenzorg

Gehandicaptenzorg is tegen bezuiniging

1 REACTIE

  1. Volgens mij moeten de traditionele vakbonden eens wat flexibeler worden. De argumenten die de heer Kramer noemt, zijn volgens mij alleen gebaseerd op “koudwatervrees” en houden de ontwikkeling van de branche ernstig tegen. Daarom vind ik het goed dat het CNV het lef heeft om eens uit die slipstream van Abvokabo te komen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.