Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Casemanager dementie bespaart miljoenen

De inzet van trajectbegeleiders of casemanagers in de ketenzorg voor mensen met dementie levert enorme kwaliteitswinst en besparingen op. Dit blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar Coöperatie VGZ. Goede ketenzorg onder leiding van een casemanager kan in de AWBZ de kosten voor dementiezorg halveren.
Casemanager dementie bespaart miljoenen

In zorgkantoorregio Noord-Holland Noord zet zorgaanbieder Geriant sinds 2000 trajectbegeleiders in. Zij zorgen ervoor dat dementiecliënten en hun mantelzorgers snel de juiste hulp krijgen, dat er minder ziekenhuisopnames nodig zijn en dat patiënten langer thuis kunnen blijven wonen. Uit een vandaag verschenen vergelijking tussen de regio Noord-Holland Noord en andere zorgkantoorregio’s van Coöperatie VGZ, blijkt dat in Noord-Holland Noord door de aanpak enorme besparingen worden geboekt. Een voorbeeld zijn de ggz-kosten van dementie die op jaarbasis landelijk gemiddeld 41.000 euro per persoon kosten. Dankzij de aanpak in Noord-Holland Noord komen deze kosten daar uit op 29.000 euro per persoon. Bij landelijke uitrol zou casemanagement volgens de berekeningen van Coöperatie VGZ kunnen leiden tot besparingen van 200 miljoen euro op dementiezorg.

Overhevelen

In 2000 heeft Geriant met innovatiegelden van VWS in de regio Noord-Holland Noord zo’n vijftig casemanagers aangesteld die momenteel 3500 cliënten en mantelzorgers begeleiden’, zegt Jelle Vrijsen. Vrijsen heeft samen met hoofdonderzoeker Hazel Hull het rapport geschreven. ‘Het blijkt dat door de inzet van deze casemanagers en goede samenwerking tussen partijen in de keten dementiecliënten in Noord-Holland Noord veel langer thuis kunnen blijven wonen. Dit is niet alleen prettig voor de cliënten maar ook voor het AWBZ-budget.’

DBC

Coöperatie VGZ pleit bij het ministerie van VWS voor een systeem waarbij de potentiële besparingen in de AWBZ aangewend worden om in alle regio’s casemanagers aan te stellen. ‘We stellen voor om het geld dat op deze manier bespaard wordt over te hevelen uit de AWBZ naar de Zvw, zodat zorgverzekeraars vrij eenvoudig, in de DBC Dementie, casemanagers kunnen aanstellen’, zegt Vrijsen. ‘Zo houden verzekeraars beter grip op ketenzorg dementie.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer

Bekijk de Rapportage onderzoek zorgkostenmonitor dementie

Verzekeraars hebben geen vertrouwen in ketenzorg

‘Ketenzorg vergroot kwaliteit en tevredenheid’

11 REACTIES

 1. Casemangement lijkt mij van toepassing in het totaal van de ouderenzorg, bij dementie werkt het goed en niet alleen in NoordHolland-Noord maar ook in Amsterdam .
  Het is echter triest te moeten vaststellen dat indien er uiteindelijk toch een opname plaats vindt veel van de ondersteuning door de casemanager niet meer geboden kan worden omdat in veel instellingen de functie van bv het Maatschappelijk werk opgeheven of geminimaliseerd is/wordt.

 2. Lees alle reacties
 3. Het feit dat er één aanspreekpunt is voor de burger met dementie zorgt ervoor dat de burger weer gehoord wordt.Dat hij/zij de regie in handen heeft. Dat behalve de coördinatie van de hulp t.a.v. de welzijn/zorgvraag er ook aandacht is voor de mensen rondom de burger met dementie. Ik ben ervan overtuigd dat ook dat gegeven een enorme kostenbesparing zal gaan opleveren. Veel hulpvragen die bij een huisarts terecht komen gaan over het niet welbevinden van burgers die, ondanks de vele betrokken hulpverleners, niet gehoord worden! Dementie is ook een ziekte van de burgers rondom de mens met dementie!

 4. In het onderzoek is de ketenzorg dementie onderdeel van de GGZ. Feit is dat Geriant landelijk de langste ervaring heeft op gebied van deze ketenzorg. M.i. staat en valt casemanagement en de kwaliteit van de zorg voor de doelgroep met de effectiviteit van de regionale ketenzorg. Kan dit betekenen dat andere ketens vergelijkbare resultaten kunnen behalen? Zo ja, dan betekent dit dat de zorgverzekeraar het niet standaard bij de GGZ moet onderbrengen. Verder vraag ik mij af of het diagnosticeren in dit onderzoek grotendeels extramuraal plaats vindt? Zo ja, dan moet de zorgverzekeraar hier ook iets mee doen, lijkt mij.

 5. Casemanagement is een mooi principe dat op veel cases kan worden toegepast: ouderen, oncologie, verslaafden etc. Maar misschien niet zo voor de hand liggend: cases zijn ook slachtoffers na een medisch incident. Ik leg me op dit laatste toe: als Amiz Delft. Heel dankbaar werk!

 6. Ik zou er ook voor willen pleiten om dit bij veel meer cliëntgroepen in te zetten. Als ambulant (gezins) begeleidster kom ik vaak tegen dat men heel erg langs elkaar heenwerkt, één persoon die de boel coördineert samen met de cliënt werkt veel efficiënter en zal op den duur heel veel kosten kunnen besparen! Verder weet de cliënt ook veel beter waar hij/zij aantoe is en wie nu het aanspreekpunt is. Ook daar gaat het heel vaak nog fout!

 7. ik zou er ook voor pleiten om dit bij veel meer groepen cliënten in te zetten. Als ambulant (gezins) begeleidster kon ik ook vaak tegen dat men enorm langs elkaar heenwerkt vanuit verschillende instanties. Eén vaste casemanager die op de hoogte is van alle hulp en zorg rondom een cliënt/gezin zou heel erg veel kosten besparen!

 8. Zouden we ook moeten doen bij onze medemensen die kampen met psych. problemen of een verstandelijke beperking hebben !
  Zal veel meer besparen dan de nu voorgenomen maatregelen van besparing op PGB’s en minder begeleiding in de dagcentra…..!! Hopenlijk opent dit voorbeeld de ogen van de minister/staatssecr.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.