Het CBb heeft op 15 september in een rechtszaak bepaald dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) niet de wettelijke bevoegdheid heeft om de hoogte van de zogeheten verrekeningsbedragen vast te stellen tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Deze verrekeningen maken deel uit van de budgetsystematiek in ziekenhuizen en ggz-instellingen. Als een instelling meer heeft gedeclareerd dan het afgesproken budget, moet zij deze overproductie terugbetalen. Als een instelling minder heeft geproduceerd, moeten verzekeraars het resterende bedrag verrekenen met de instelling.
Menzis benieuwd naar uitvoering CBb-uitspraak
De rechtszaak ging over de manier waarop de NZa de te veel gedeclareerde dbc’s in de periode 2005-2006 heeft verdeeld over de zorgverzekeraars. Ziekenhuizen hebben bij de invoering van de dbc-systematiek in 2005 circa 2 miljard euro te veel gedeclareerd. Ze moesten dat terugbetalen aan verzekeraars. De NZa heeft daarvoor een methode ontworpen, maar Menzis heeft volgens eigen berekeningen 20 miljoen euro te weinig gekregen. “Wij zijn tekortgedaan”, stelt Ruben Menzelaar, CFO van Menzis. “We zijn benieuwd hoe de NZa met de uitspraak omgaat.”
Gevolgen CBb-uitspraak
De CBb-uitspraak heeft geleid tot grote onduidelijkheid. Die spitst zich toe op de verrekeningen tot en met 2011, omdat het probleem per 2012 uit de wereld is als het parlement instemt met een wetswijziging van de Wet Marktordening Gezondheidszorg (WMG), legt professor Jaap Sijmons van Nysingh advocaten-notarissen uit. “Die reparatiewetgeving kent de NZa de bevoegdheid alsnog toe. Maar het is niet duidelijk hoe de NZa de verrekeningen over 2010 en 2011 gaat regelen. De plicht tot het verrekenen van overproductie volgt immers niet meer uit de wet.”
NZa geen onafhankelijke scheidsrechter
Daarnaast is het volgens Sijmons niet duidelijk hoe verzekeraars het te veel gedeclareerde geld dat zij van zorginstellingen terugkrijgen onderling moeten verdelen. “De NZa kan niet meer de onafhankelijke scheidsrechter spelen die conflicten beslecht. Zorgverzekeraars moeten er onderling uitkomen. De rechtszaak van Menzis toont aan dat overeenstemming niet vanzelfsprekend is.”
Tussenoplossing NZa
De NZa heeft voor de jaren 2010 en 2011 een tussenoplossing gevonden. Na overleg met de branches van verzekeraars en ziekenhuizen is afgesproken dat de NZa de opbrengstverrekening gewoon blijft faciliteren. “Dat is wat de brancheorganisaties willen”, zegt NZa-woordvoerder Jacco van Lambalgen. “De NZa blijft dus het opbrengstverschil tussen het budget en de werkelijke inkomsten voor individuele ziekenhuizen en verzekeraars uitrekenen. Maar de NZa neemt hierover geen besluit meer. De daadwerkelijke verrekening laten we over aan het lokale overleg tussen de instelling en de betrokken verzekeraars. Dat kunnen ze eventueel civielrechtelijk afdwingen.”
ZN en GGZ NL willen duidelijkheid
De brancheorganisaties Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en GGZ Nederland laten desgevraagd weten dat er nog veel onduidelijk is rond de gevolgen van de uitspraak. Ze willen dat verder niet toelichten, omdat in hun ogen de NZa aan zet is om opheldering te geven. De NVZ vereniging van ziekenhuizen was niet bereikbaar voor commentaar. (Zorgvisie – Bart Kiers)
Lees ook:
CBb-uitspraak haalt streep door budgetsystematiek
Geldnood dreigt voor ziekenhuizen
Te veel gedeclareerd?
Nee DBC aan prijzen veel te hoog, vastgesteld door NZA.
Dat is reden van teveel gedeclareerd.
Wanneer durft NZA dat nu eens te bevestigen